Bitcoinin kurssivaihtelun tutkiminen sentimenttianalyysin avulla - Körkkö, Jenni (2018)
Tässä tutkielmassa käsitellään bitcoinin kurssivaihtelua selittäviä tekijöitä. Erityisesti pyritään selvittämään, pystytäänkö sentimenttianalyysin avulla selittämään bitcoinin poikkeuksellista kurssinousua vuonna 2017. Kurssivaihtelun tutkiminen on jaettu kahteen ajanjaksoon, joista ensimmäinen on 18/08/2011 – 31/12/2016 ja jälkimmäinen 01/01/2017 – 13/02/2018. Käytettyjä sentimenttimuuttujia on yhteensä kuusi kappaletta, ja lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään tuottomuuttujia sekä yleisiä tuottojen ennustamiseen käytettyjä muuttujia. Bitcoinin kurssiin vaikuttavia tekijöitä tutkitaan VAR-mallinnuksen (vector autoregression) avulla ja jälkimmäisellä ajanjaksolla hyödynnetään myös lineaarista regressioanalyysiä. Aikaisempien tutkimusten perusteella sentimentistä on apua bitcoinin kurssivaihtelun selittämisessä ja ennustamisessa. Lisäksi on havaittu, että sijoittajien on mahdollista suojautua bitcoinin kurssin romahduksilta teknisen analyysin avulla. Tutkimuksen tulokset ovat pääosin linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa. Sentimentti-indekseillä sekä tuotto- ja ennustemuuttujista VIX-indeksillä, kullan päivittäisellä tuotolla ja bitcoinin kurssiin merkittävästi vaikuttaneita tapahtuvia kuvaavalla Events-muuttujalla on tulosten perusteella eniten vaikutusta bitcoinin kurssiin. Tulokset ja aikaisemmat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että bitcoinin kysyntä on suurelta osin spekulatiivista. Lisäksi bitcoinin kurssi on erityisesti vuoden 2016 jälkeen liikkunut sen verran poikkeavasti, että vaihtelusta ei pystytä edes sentimentin avulla selittämään kuin melko pieni osa.