Proteiinien fluoresenssimikroskopiassa käytettävät merkkiaineet - Leppänen, Antti (2018)
Kirjallisessa osassa käydään läpi fluoresenssin ja fluoresenssimikroskopian perusteet sekä joitakin tunnetuimpia fluoresoivia väriaineita ja niiden johdannaisia. Kirjallisen osan loppupäässä perehdytään erilaisiin fluoresoiviin merkkiaineisiin ja menetelmiin, joita käytetään proteiinien kuvantamisessa fluoresenssimikroskopian avulla. Kokeellisessa osassa valmistettiin koolihapon ja kahden fluoresoivan pyreenijohdannaisen konjugaatit: koolihapon N-metyylipyreeniamidi ja koolihapon metyylipyreeniesteri. Valmistettuja johdannaisia voidaan mahdollisesti käyttää kolesterolin merkkiaineena tulevissa tutkimuksissa.