A pilot study of self-regulated learning and self-determination in a collaborative, commercial off-the-shelf game - Ruuhijärvi, Petteri; Mansikka, Tuomas (2018)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli arvioida englanninkielisen ja yhteistyöhön perustuvan pelillisen kontekstin vaikutusta yliopisto-opiskelijoiden (n = 4) itsesäätelevän oppijuuden taitoihin, painotuksen ollessa metakognitiivissa strategioissa. Huomioimme pelihetket, jotka pitivät sisällään itsemääräytyvyysteorian mukaisten tarpeiden; kompetenssi, autonomia ja yhteenkuuluvuus, toteutumista tai estymistä. Lisäksi, tutkimme mahdollisia muutoksia pelikeskeisessä motivaatiossa sekä englannin kielen minäpystyvyydessä. Keräsimme dataa pelisessioista sekä yksilökohtaisista haastatteluista ja yhteisestä loppuhaastattelutapaamisesta kyselylomakkein, havainnoimalla sekä puhtaaksikirjoitettujen ääninauhoitteiden avulla. Tulokset osoittavat, että pareihin muodostetut pelaajat käyttivät lukuisia metakognitiivisia strategioita, joista yleisimpiä olivat tiivistäminen, informaation esittäminen visuorepresentatiivisesti, informaatiolähteiden vaihtaminen ja avun pyytäminen. Millään spesifillä metakognitiivisella strategialla tai sen käyttöasteella ei kuitenkaan ollut ennustusarvoa pelissä ansaittuihin pistemääriin. Kompetenssin, autonomian ja yhteenkuuluvuuden alakategorioita löysimme 16 erilaista, mitkä sovitimme itsesäätelevän oppijuuden jo olemassaoleviin teorioihin. Motivaatio pelaamiseen sisäistyi yhdellä osallistujalla ja englannin kieleen liittyvä minäpystyvyys kasvoi kahdella osallistujalla. Tutkimukseen osallistujat toivat lisäksi esiin kehitystä muistiinpanotaidoissaan ja tiimityöskentelyssään, huomioiden näiden mahdollisen siirtymävaikutuksen myös tavalliseen kouluympäristöön. Tuloksemme antavat suuntaa jatkotutkimukselle ja puoltavat tämän siirtymävaikutuksen sisältävien pelien lisäämistä kouluympäristöihin.