Käyttäjän kohtaamat yksityisyysongelmat virtuaalitodellisuudessa - Maunu, Miikka (2018)
Tässä tutkielmassa selvitetään, millaisia yksityisyysongelmia virtuaalitodellisuuteen liittyy. Virtuaalitodellisuus on merkittävä tulevaisuuden teknologia, jota sovelletaan tänä päivänä esimerkiksi viihteessä, koulutuksessa, terveydenhuollossa sekä virtuaalisissa sosiaalisissa verkostoissa. Tulevaisuudessa teknologian kehitys mahdollistaa sen soveltamisen tavoilla, jotka vielä tänään saattavat kuulostaa tieteisfiktiolta. Päämääräksi on esitetty, että tulevaisuuden virtuaalimaailmassa henkilö voisi olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa aivan kuin todellisessakin maailmassa. Eräs esimerkki tulevaisuuden visioista on kansainvälisten liiketapaamisten järjestäminen virtuaalisessa maailmassa, jolloin käyttäjä voi hoitaa sen omasta kodistaan käsin ja pienentää näin sekä omaa hiilijalanjälkeään että maapallon hiilidioksidipäästöjä. Virtuaalitodellisuuden lisäksi tutkielmassa käsitellään myös yksityisyyttä. Yksityisyys koetaan yksilöllisesti, eikä sille ole vakiintunut yleistä määritelmää. Yksityisyydelle löytyy useita erilaisia jaotteluita, joista tutkielmaan valittiin sen jaottelu seitsemään eri ulottuvuuteen. Tutkimusta varten on haettu tietoa tieteellisistä lehtiartikkeleista ja konferenssijulkaisuista niin virtuaalitodellisuudesta kuin yksityisyydestä. Aineiston perusteella selvisi, että virtuaalitodellisuuteen liittyy useita erilaisia yksityisyysongelmia. Virtuaalitodellisuudessa käyttäjä altistuu entistä suuremmalle tietojen keruulle, sillä käyttäjästä voidaan kerätä tietoa liittyen fyysisiin ominaisuuksiin, silmien liikkeisiin sekä tunnistaa käyttäjän reaktioita. Käyttäjän tietojen keräämiseen liittyvät riskit muodostavatkin suurimmat yksityisyysongelmat virtuaalitodellisuudessa. Lisäksi tunnistettuja yksityisyysongelmia olivat esimerkiksi viestinnän salakuuntelu sekä ahdistelusta virtuaalisessa maailmassa.