Yrityksen hallinto-osaston suorituskyvyn mittariston luominen ja implementointi - Honkonen, Joel (2018)
Tutkimuksen tarkoituksena on suunnitella ja ottaa käyttöön asiakasyrityksen hallinto-osaston johtamista palveleva suoritusmittaristo. Tutkimuksen toisena tarkoituksena on muodostaa arvio mittariston implementoinnin toteutustavasta. Suoritusmittariston kehittämisessä viitekehyksenä on käytetty Kaplanin ja Nortonin (1992) tasapainotettua tuloskorttia, jota on muokattu sopimaan asiakasyrityksen ja hallinto-osaston erityistarpeisiin. Tutkimus on toteutettu konstruktiivisena tapaustutkimuksena. Tutkimuksen tuloksena yrityksen hallinto-osastolla on otettu käyttöön sen johtamisongelmaan ratkaisun tarjoava suorituskyvynmittaristo. Konstruktion erityispiirteet ovat seurausta hallinto-organisaation erityistoiminnoista ja siitä, että yrityksen strategian implementoinnin lisäksi mittaristolta odotettiin apua myös riskien hallintaan. Mittaristo saatiin implementoitua käyttöön sujuvasti ja mittariston tuottama data koettiin hyödylliseksi. Tutkimuksessani luotu mittaristo ei suoraan ole yleistettävissä muille yrityksille, johtuen tuloskortin erityispiirteistä. Implementointiprosessi toisaalta on yleistettävissä