Massadatan hyödynnettävyys asiakastarpeiden kartoittamisessa - Pöntinen, Ville (2018)
Tässä kandidaatin tutkielmassa käsitellään massadatan (engl. Big Data) hyödyntämistä markkinoinnissa ja etenkin asiakastarpeiden kartoittamisessa. Tutkielma alkaa aiheen, massadata määrittämisellä sekä massadata-analyysista. Tutkielman toisessa luvussa käsitellään markkinointia ja sen tavoitteita. Luvussa käsitellään myös asiakastarpeita. Seuraavassa luvussa yhdistetään aihe ja näkökulma käsittelemällä massadatan hyödyntämistä asiakastarpeiden kartoittamisessa. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa artikkelit valittiin vastaamaan tutkimuskysymykseen: Miten massadataa hyödynnetään asiakastarpeiden (engl. Customer Needs) kartoittamiseen perustuvassa markkinoinnissa. Massadata on ympäristössään uutta dataa, jota on määritelty eri tavoin. Massadatasta saadut hyödyt liike-elämälle ovat ennakkokäsitysten mukaan kiistattomat, ja tämä tutkielma tukee tätä käsitystä. Tuloksia on tarkasteltu tutkielmassa kolmesta näkökulmasta: markkinoinnin viitekehyksestä, piilevien asiakastarpeiden esiin nostamisesta sekä Internet-markkinoinnissa käytetyistä massadatatyypeistä ja niiden soveltamisesta.