Associations of cardiorespiratory fitness with alanine aminotransferase and gamma-glutamyltransferase concentrations in 6-9-year-old children - Berggren, Satu (2018)
Johdanto: Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa (NAFLD) on riskitekijä tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille aikuisilla. Vaikka kardiorespiratorisen kunnon on todettu olevan käänteisesti yhteydessä kardiometaboliseen riskiin lapsilla, sen yhteyttä rasvamaksan indikaattoreihin ei ole tämänikäisellä väestöllä aikaisemmin tutkittu. Tässä tutkielmassa selvitettiin lasten kardiorespiratorisen kunnon yhteyksiä plasman alaniiniaminotransferaasi- (ALT) ja gammaglutamyylitransferaasipitoisuuksiin (GGT). Menetelmät: Tutkimukseen osallistui 465 6-9-vuotiasta lasta. Kardiorespiratorinen kunto arvioitiin maksimaalisella polkupyöräergometritestillä maksimaalisena työmääränä (Wmax), ja se suhteutettiin erikseen kehon massaan (BM) sekä rasvattomaan massaan (LM). Kehon rasvaprosentti (BF%) määritettiin kaksienergisellä röntgenabsorptiometrialla (DXA). ALT- ja GGT-pitoisuudet määritettiin 12 tunnin paaston jälkeen otetusta verinäytteestä. Analyysimenetelmänä käytettiin iällä ja sukupuolella vakioitua lineaarista regressioanalyysiä. Tulokset: Kardiorespiratorinen kunto, sekä kehon massaan että rasvattomaan massaan suhteutettuna, oli käänteisesti yhteydessä GGT-pitoisuuksiin pojilla (Wmax/BM: B=–0,273; 95% CI=–0,397-(–0,150), P<0,001, R2adj=0,077 ja Wmax/LM: B=–0,180; 95% CI=–0,308-(–0,052), P=0,006, R2adj=0,034). Wmax/LM ja GGT:n yhteys säilyi pojilla merkitsevänä myös rasvaprosentilla vakioimisen jälkeen (B=–0,135; 95% CI=–0,262-(–0,009), P=0,036, R2adj=0,093). Kardiorespiratorinen kunto ei ollut yhteydessä ALT-pitoisuuksiin pojilla eikä ALT- tai GGT-pitoisuuksiin tytöillä. Rasvaprosentti oli yhteydessä ALT- ja GGT-arvoihin pojilla ja tytöillä kardiorespiratorisesta kunnosta riippumatta (P<0,022). Pohdinta: Tulosten perusteella parempi kardiorespiratorinen kunto oli käänteisesti yhteydessä GGT-pitoisuuksiin pojilla. Nämä tulokset viittaavat siihen, että pojilla matalan kestävyyskunnon omaavilla pojilla saattaa olla kohonnut NAFLD:n riski. Tuloksia pitää kuitenkin tulkita varoen, sillä maksaentsyymipitoisuudet eivät ole suoria maksan rasvapitoisuuden mittareita. Siitä huolimatta havainnot korostavat riittävän kestävyyskunnon merkitystä terveydelle, sekä kestävyys-kunnon seulonnan ja alhaisen kardiorespiratorisen kunnon parantamisen tärkeyttä lapsilla kardiometabolisen terveyden edistämiseksi.