EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen vaikutukset yritysten asiakkuudenhallintajärjestelmiin - Kataja, Joel (2018)
Euroopan yleinen tietosuoja-asetus astui voimaan 25.5.2018, jonka myötä jokaisen, Euroopan unionin sisällä henkilötietoja käsittelevän yrityksen, tulee noudattaa asetuksessa määrättyjä vaatimuksia. Asetuksen tarkoituksena on yhtenäistää lainsäädäntö Euroopan unionin sisällä sekä lisätä oikeuksia yksilöille. Merkittävin ero uuden tietosuoja-asetuksen ja sitä edeltäneen tietosuojadirektiivin välillä ovat sanktiot. Yritykselle voi koitua sanktioita, jos se ei noudata asetuksessa määrättyjä vaatimuksia. Sanktiot voivat olla jopa 20 miljoonaa euroa tai 4% yrityksen vuosittaisesta globaalista liikevaihdosta. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, joka käsitteli yleisen tietosuoja-asetuksen keskeisimpiä muutoksia henkilötietojen käsittelyyn sekä mahdollisia vaikutuksia yritysten asiakkuudenhallintajärjestelmiin. Tutkielman tarkoituksena oli selventää yrityksille yleisen tietosuoja-asetuksen keskeisimpiä vaatimuksia ja niiden mahdollisia vaikutuksia yritysten asiakkuudenhallintajärjestelmiin. Tutkielmassa yleisen tietosuoja-asetuksen keskeisimpiä muutoksia pohdittiin asiakkuudenhallintajärjestelmän kehityksen elinkaaren eri vaiheissa. Tutkielmassa selvisi, että yleinen tietosuoja-asetus voi aiheuttaa suuria muutoksia yritysten asiakkuudenhallintajärjestelmiin. Tärkeätä on, että yritys on tietoinen yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimuksista ja valmiina muokkaamaan toimintojaan asetuksen vaatimusten mukaisiksi.