"Varför mobbas vi av Finlands regering?" : hur den finlandssvenska identiteten speglas genom en tidningsdebatt om vårdreformen - Ahola, Emmi (2018)
Tämän maisterintutkielman tarkoituksena on tutkia, millaisia vaikutuksia sote- ja maakuntauudistuksella on Pohjanmaan ruotsinkielisen väestön identiteettiin. Tutkielma toteutettiin diskurssianalyysina, ja sen aineistona toimivat Vasabladetin mielipidekirjoitukset aiheesta. Analysoitavat diskurssit tutkimuksessa olivat alueellisuus, äidinkieli perustuslaillisena oikeutena, potilasturvallisuus ja turvallisuudentunne sekä kritiikki poliitikkoja ja hallitusta kohtaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että keskustelu soteuudistuksesta on tunteikasta ja että se näkyy vahvasti Vaasan alueen ihmisten alueellisessa identiteetissä. Kielellä ja turvallisuudentunteella on vahva yhteys keskustelussa, ja niiden diskurssit kytkeytyvätkin vahvasti toisiinsa. Analyysissa korostui erilaisten pronominien käyttö alueellista identiteettiä vahvistavana seikkana (niin sanottu ”me-vastaan-muut-ajattelu”), äidinkielen tärkeyden korostus hoitotilanteissa sekä se, että hallitus ja sotesta päättävät henkilöt eivät samaistu siihen, miten mahdolliset uudistukset kirjoittajien mielestä vaikuttaisivat alueen ihmisiin.