Ketterien menetelmien skaalaaminen ohjelmistoarkkitehtuuriin - Ristimäki, Jaso (2018)
Ketterät menetelmät ovat olleet vahvaasti esillä ohjelmistokehittämisessä sekä -projekteissa jo vuosikausia. Niiden saavuttama suosio ja hyöty on saanut monet yritykset ja organisaatiot yrittämään tai ainakin miettimään kuinka näitä ketterien menetelmien hyötyjä voitaisiin skaalata laajemmin koko ohjelmistoarkkitehtuurin tasolle. Perinteisesti ketteryys on näkynyt yritysten ja organisaatioden yksittäisten osastojen tai pienten tiimien sisällä. Tämän laajentaminen tiimien ja osastojen välille on usein hankalaa. Skaalausta helpottamaan on kuitenkin konsulttien toimesta kehitetty erinäisiä viitekehyksiä, jotka useimmiten pohjautuvat Scrumiin ja Lean-ajattelumalliin. Tutkimuksessa käydään tunnetuimpia viitekehyksiä lävitse, sekä selvitetään niiden eroavaisuudet ja ominaisuudet. Ketterien menetelmien skaalaaminen on usein niin laaja projekti, että ulkopuolinen apu saattaa olla toivottua. Lisäksi skaalautumiseen liittyy erinäisiä rooleja, jotka käydään myös tarkemmin lävitse. Viitekehysmalleista, konsulteista ja rooleista huolimatta ketterien menetelmien skaalaamiseen ei ole vielä vakiintuneita käytänteitä ja toimenpiteeseen liittyy paljon haasteita. Tutkimuksen päätavoitteena on saada selkoa kirjallisuuskatsauksen muodossa skaalautumiseen liittyvistä osatekijöistä ja tunnistaa siihen liittyvät haasteet.