Moraalinen identiteetti työssä : eri identiteettistatuksiin kuuluvien johtajien kokema eettinen kuormittuneisuus ja moraalinen lujuus - Muikku, Heli; Numminen , Mira (2018)
Työelämässä moraalisella identiteetillä kuvataan yksilön tietoisuutta omista arvoistaan ja näihin arvoihin sitoutumista. Mitä kypsempi moraalinen identiteetti yksilöllä on, sitä todennäköisemmin hän myös käyttäytyy moraalisesti. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella johtajien moraalista identiteettiä työssä ja selvittää, miten eri moraalisen identiteetin kehitystä kuvaaviin statuksiin (selkiytymätön, omaksuttu, moratorio, saavutettu) kuuluvat johtajat eroavat toisistaan eettisen kuormittuneisuuden kokemisessa ja moraalisessa lujuudessa. Eettisellä kuormittuneisuudella viitataan eettisten dilemmojen kohtaamisen useuteen ja niistä koituvaan stressiin. Moraalinen lujuus puolestaan koostuu kolmesta osa-alueesta (omistajuus, pystyvyys ja rohkeus) ja se kuvaa yksilön kykyä ja voimavaroja toimia moraalisesti vastoinkäymisistä ja haasteista huolimatta. Tutkimus on osa laajempaa Eettinen kuormittuneisuus johtajien työssä - tutkimusprojektia ja se perustuu vuonna 2015 kerättyyn kyselytutkimukseen, josta tähän tutkimukseen osallistui Suomen ekonomiliitosta ja Tekniikan akateemisista 180 johtajaa. Tutkittavista 62 % oli miehiä ja heidän keski-ikänsä oli 51 vuotta. Yksisuuntaisen varianssianalyysin ja parametrittoman Kruskal-Wallisin testin tulokset osoittivat, että eri identiteettistatuksiin kuuluvien johtajien välillä ei ollut eroja eettisen kuormittuneisuuden kokemisessa tai moraalisessa lujuudessa. Koko aineistossa johtajat kohtasivat eettisiä dilemmoja useimmiten muutaman kerran vuodessa (73,3 %) ja kokivat stressiä niistä melko vähän (65,6 %). Moraalisesta lujuudesta johtajat saivat keskimäärin suhteellisen korkeat pistemäärät (ka = 3,9) koko aineistossa. Johtajat jakautuivat neljään eri identiteettistatukseen melko tasaisesti. Koska johtajien toiminnalla ja päätöksenteolla on merkitystä koko organisaation kannalta, työpaikoilla olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että johtaja saa eettistä päätöksentekoa edellyttävistä tilanteista laadukasta palautetta, joka tukee hänen eettisen asiantuntijuutensa kehitystä.