Digitaaliset pankkipalvelut ja niiden omaksumista estävät tekijät Suomessa - Hokkanen, Samu (2018)
Digitaalinen teknologia on läsnä lähes jokaisen kuluttajan jokapäiväisessä elämässä. Moni meistä käyttää esimerkiksi älypuhelinta erilaisten arkipäiväisten askareiden hoitoon, minkä lisäksi se auttaa meitä olemaan jatkuvasti yhteydessä ympärillämme olevaan maailmaan. Myös pankkiasioinnin pystyy nykyään hoitamaan käyttämällä erilaisia digitaalisia pankkipalveluita, kuten verkkopankkia, mobiilipankkia ja mobiilimaksamista. Digitaaliset pankkipalvelut kiinnostavat myös tutkijoita ja erityisesti niiden omaksumiseen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu laajasti. Omaksumistutkimus onkin yksi tietojärjestelmätieteen valtavirroista, mutta samalla se tuottaa tärkeää tietoa myös talouselämän toimijoille. Digitaalisten pankkipalveluiden voimakkaasta diffuusiosta huolimatta on olemassa kuluttajaryhmiä, jotka eivät käytä mitään digitaalisia pankkipalveluita. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitkä tekijät estävät digitaalisten pankkipalveluiden omaksumisen Suomessa työikäisten kuluttajien tapauksessa. Lisäksi tutkielma pyrkii selvittämään, ovatko teoreettisissa omaksumismalleissa esillä olevat tekijät käytännössä samoja kuin ne tekijät, jotka estävät digitaalisten pankkipalveluiden omaksumisen. Tutkielmassa määritellään myös digitaalisten pankkipalveluiden käsite ja tarkastellaan niiden nykyistä roolia yhteiskunnassa. Tutkielma sisältää kirjallisuuskatsauksen sekä empiirisen tutkimuksen. Kirjallisuuden pohjalta luodaan teoreettinen viitekehys, mikä auttaa vertailemaan empiirisen tutkimuksen tuloksia aikaisempaan kirjallisuuteen. Empiiristä tutkimusta varten järjestettiin yhteensä 11 haastattelua. Haastatteluista yhdeksän oli luonteeltaan teemahaastatteluja ja kaksi avointa haastattelua. Haastatellut henkilöt edustivat kuluttajia (9) ja pankin työntekijöitä (2). Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että digitaalisten pankkipalveluiden omaksumisen esteet voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri luokkaan: fyysiset esteet, psykologiset esteet ja elämäntilanteeseen liittyvät esteet. Fyysiset esteet pitävät sisällään teknologian puuttumisen ja korvaavan vaihtoehdon olemassaolon. Psykologiset esteet viittaavat perinteisiin ja rutiineihin, turvallisuuteen ja yksityisyyteen sekä informaation ja tuen puutteeseen. Kolmas luokka eli elämäntilanteisiin liittyvät esteet syntyvät kuluttajan sosiaalisesta verkostosta tai haastavasta elämäntilanteesta. Tämän lisäksi tutkielma osoittaa, että perinteiset omaksumismallit ja niiden sisältämät tekijät eivät onnistu selittämään omaksumisen estymistä digitaalisten pankkipalveluiden tapauksessa.