Motorisen toimintakyvyn yhteys kaverisuhdeongelmiin ja tunneoireisiin lapsilla ja nuorilla, joilla on CP-vamma - Hiltunen, Henna-Maija (2018)
Tutkimuksessa selvitettiin motorisen toimintakyvyn yhteyttä kaverisuhdeongelmiin ja tunneoireisiin 6–18-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, joilla on diagnosoitu CP-vamma. Tutkimuksen aineisto on kerätty osana Liiku, opi, osallistu -tutkimus- ja kehittämisprojektia (2007–2011), jonka tavoitteena oli kerätä laajemmin tietoa motoristen toimintarajoitusten yhteydestä oppimiseen ja arjen osallistumiseen. Tutkimusaineisto kerättiin lasten ja nuorten vanhemmilta kahdella kyselylomakkeella. Kaverisuhdeongelmia ja tunneoireita mitattiin SDQ-kyselyn (The Strengths and Difficulties Questionnaire) ja motorista toimintakykyä LAQ-CP- kyselyn (The Lifestyle Assesment Questionnaire for children with Cerebral Palsy) suomenkielisillä versioilla. Tilastolliset analyysit suoritettiin SPSS 22 -ohjelmalla käyttäen kovarianssianalyysiä ja Kruskall-Wallisin testiä. Kaverisuhdeongelmat olivat selvästi yleisempiä kuin tunneoireet. Motorisen toimintakyvyn avuntarveryhmien väliset erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä kaverisuhdeongelmien ja tunneoireiden suhteen. Myöskään eri ikäisten lasten ja nuorten välillä ei ollut eroja kaverisuhdeongelmissa ja tunneoireissa. Tämän tutkimuksen mukaan motorinen toimintakyky ei ole yhteydessä kaverisuhdeongelmiin ja tunneoireisiin. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta ongelmien mahdollisista syistä, koska tämän ja aikaisempien tutkimusten perusteella CP-vammaan näyttää liittyvän korkeampi riski kaverisuhdeongelmiin ja tunneoireisiin.