Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan - Työläjärvi, Tarja (2018)
Suomessa monien muiden maiden lailla ylipaino on vakava kansanterveydellinen uhka siihen liitettyine sairauksineen. Kouluiässä nuoren omien ruokavalintojen merkitys alkaa korostua. Nuorten Akatemian Oma valinta –hanke syntyi tarpeesta antaa nuorten itse kehittää terveellisiä elintapoja lisääviä toimintatapoja koulujensa arkeen. Samalla haluttiin lisätä nuorten osallisuutta oman koulunsa toimintaan. Tässä tutkimuksessa tutkittiin Oma valinta –hankkeessa kerätyn kyselyaineiston avulla nuorten tekemien ruokavalintojen terveellisyyttä ja nuorten osallisuutta koulujensa arkeen sekä osallisuuden ja ruokavalintojen yhteyksiä. Hypoteesina oli, että koulun toimintaan enemmän osallistuvat nuoret tekevät myös terveellisempiä ruokavalintoja. Tutkimuksen tulokset vahvistivat aiemmassa tutkimuksessa havaittua tietoa siitä, että nuorten ruokavalinnoissa ja osallisuuden toteutumisessa on paljon parantamisen varaa. Lähes puolet nuorista jättää aamupalan tai lounaan väliin ainakin osan viikkoa ja monet syövät usein makeita välipaloja ja juomia. Vain reilu kolmannes syö koululounaan kaikki aterianosat. Moni nuori ei ole osallistunut koulunsa toiminnan suunnitteluun tai järjestämiseen eikä koe tulleensa kuulluksi koulussaan. Osallisuus ja ruokavalinnat eivät kuitenkaan olleet selvässä yhteydessä toisiinsa kaikkien muuttujien osalta. Oppilaiden kuulluksi tulemisen kokemus oli eniten yhteydessä terveellisten ruokavalintojen toteutumiseen. Terveellisiin ruokavalintoihin tulisi kiinnittää lisää huomiota, jotta ylipainoisten määrä ei jatkaisi kasvuaan eikä epäterveellisestä ruoasta koituvia haittoja tulisi lisää. Lisäksi nuorten osallisuutta tulisi tukea ja kehittää useilla tavoilla tilanteen parantamiseksi.