Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan

Suomessa monien muiden maiden lailla ylipaino on vakava kansanterveydellinen uhka siihen liitettyine sairauksineen. Kouluiässä nuoren omien ruokavalintojen merkitys alkaa korostua. Nuorten Akatemian Oma valinta –hanke syntyi tarpeesta antaa nuorten itse kehittää terveellisiä elintapoja lisääviä toim...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Työläjärvi, Tarja
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2018
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/59146
_version_ 1826225784615862272
author Työläjärvi, Tarja
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Työläjärvi, Tarja Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Työläjärvi, Tarja Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Työläjärvi, Tarja
datasource_str_mv jyx
description Suomessa monien muiden maiden lailla ylipaino on vakava kansanterveydellinen uhka siihen liitettyine sairauksineen. Kouluiässä nuoren omien ruokavalintojen merkitys alkaa korostua. Nuorten Akatemian Oma valinta –hanke syntyi tarpeesta antaa nuorten itse kehittää terveellisiä elintapoja lisääviä toimintatapoja koulujensa arkeen. Samalla haluttiin lisätä nuorten osallisuutta oman koulunsa toimintaan. Tässä tutkimuksessa tutkittiin Oma valinta –hankkeessa kerätyn kyselyaineiston avulla nuorten tekemien ruokavalintojen terveellisyyttä ja nuorten osallisuutta koulujensa arkeen sekä osallisuuden ja ruokavalintojen yhteyksiä. Hypoteesina oli, että koulun toimintaan enemmän osallistuvat nuoret tekevät myös terveellisempiä ruokavalintoja. Tutkimuksen tulokset vahvistivat aiemmassa tutkimuksessa havaittua tietoa siitä, että nuorten ruokavalinnoissa ja osallisuuden toteutumisessa on paljon parantamisen varaa. Lähes puolet nuorista jättää aamupalan tai lounaan väliin ainakin osan viikkoa ja monet syövät usein makeita välipaloja ja juomia. Vain reilu kolmannes syö koululounaan kaikki aterianosat. Moni nuori ei ole osallistunut koulunsa toiminnan suunnitteluun tai järjestämiseen eikä koe tulleensa kuulluksi koulussaan. Osallisuus ja ruokavalinnat eivät kuitenkaan olleet selvässä yhteydessä toisiinsa kaikkien muuttujien osalta. Oppilaiden kuulluksi tulemisen kokemus oli eniten yhteydessä terveellisten ruokavalintojen toteutumiseen. Terveellisiin ruokavalintoihin tulisi kiinnittää lisää huomiota, jotta ylipainoisten määrä ei jatkaisi kasvuaan eikä epäterveellisestä ruoasta koituvia haittoja tulisi lisää. Lisäksi nuorten osallisuutta tulisi tukea ja kehittää useilla tavoilla tilanteen parantamiseksi. Overweight and its associated diseases are serious health risks globally. Finnish organization Youth Academy carried out Oma valinta (”Your Own Choice”) –project. The aim of the project was to allow adolescents to develop their own choices supporting healthier ways of life. Another goal of the project was to increase adolescents’ participation in planning and organizing their schools’ schoolwork and activities. In this study, the questionnaire data of the project was used to determine how healthy adolescents’ food choices are, how much they participate in activities of their schools, and is there a link between healthy food choices and participation. The hypothesis was that those adolescents who participate more in activities of their school make also healthier food choices. The results of this study confirmed the results of other studies on poor health choices and lack of participation in adolescents. Almost half of the adolescents skip a breakfast or a school lunch at least once a week. In addition, a great number of adolescents consume sweet snacks and drinks. Only one third of the adolescents eats every part of the school lunch. A considerable number of adolescents had never participated in planning or organizing any activities in their school. The feeling of being heard was related to healthy food choices among students. However, participation and healthy food choices were not directly linked to each other. More attention should be paid to the healthy food choices to reduce overweight and related diseases. In addition, adolescents’ participation should be supported and improved in several ways.
first_indexed 2019-08-19T08:21:42Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Haimi, Jari", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "V\u00e4limaa, Raili", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Ty\u00f6l\u00e4j\u00e4rvi, Tarja", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2018-08-08T06:35:38Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2018-08-08T06:35:38Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2018", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/59146", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Suomessa monien muiden maiden lailla ylipaino on vakava kansanterveydellinen uhka siihen liitettyine sairauksineen. Koului\u00e4ss\u00e4 nuoren omien ruokavalintojen merkitys alkaa korostua. Nuorten Akatemian Oma valinta \u2013hanke syntyi tarpeesta antaa nuorten itse kehitt\u00e4\u00e4 terveellisi\u00e4 elintapoja lis\u00e4\u00e4vi\u00e4 toimintatapoja koulujensa arkeen. Samalla haluttiin lis\u00e4t\u00e4 nuorten osallisuutta oman koulunsa toimintaan. T\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa tutkittiin Oma valinta \u2013hankkeessa ker\u00e4tyn kyselyaineiston avulla nuorten tekemien ruokavalintojen terveellisyytt\u00e4 ja nuorten osallisuutta koulujensa arkeen sek\u00e4 osallisuuden ja ruokavalintojen yhteyksi\u00e4. Hypoteesina oli, ett\u00e4 koulun toimintaan enemm\u00e4n osallistuvat nuoret tekev\u00e4t my\u00f6s terveellisempi\u00e4 ruokavalintoja. Tutkimuksen tulokset vahvistivat aiemmassa tutkimuksessa havaittua tietoa siit\u00e4, ett\u00e4 nuorten ruokavalinnoissa ja osallisuuden toteutumisessa on paljon parantamisen varaa. L\u00e4hes puolet nuorista j\u00e4tt\u00e4\u00e4 aamupalan tai lounaan v\u00e4liin ainakin osan viikkoa ja monet sy\u00f6v\u00e4t usein makeita v\u00e4lipaloja ja juomia. Vain reilu kolmannes sy\u00f6 koululounaan kaikki aterianosat. Moni nuori ei ole osallistunut koulunsa toiminnan suunnitteluun tai j\u00e4rjest\u00e4miseen eik\u00e4 koe tulleensa kuulluksi koulussaan. Osallisuus ja ruokavalinnat eiv\u00e4t kuitenkaan olleet selv\u00e4ss\u00e4 yhteydess\u00e4 toisiinsa kaikkien muuttujien osalta. Oppilaiden kuulluksi tulemisen kokemus oli eniten yhteydess\u00e4 terveellisten ruokavalintojen toteutumiseen. Terveellisiin ruokavalintoihin tulisi kiinnitt\u00e4\u00e4 lis\u00e4\u00e4 huomiota, jotta ylipainoisten m\u00e4\u00e4r\u00e4 ei jatkaisi kasvuaan eik\u00e4 ep\u00e4terveellisest\u00e4 ruoasta koituvia haittoja tulisi lis\u00e4\u00e4. Lis\u00e4ksi nuorten osallisuutta tulisi tukea ja kehitt\u00e4\u00e4 useilla tavoilla tilanteen parantamiseksi.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Overweight and its associated diseases are serious health risks globally. Finnish organization Youth Academy carried out Oma valinta (\u201dYour Own Choice\u201d) \u2013project. The aim of the project was to allow adolescents to develop their own choices supporting healthier ways of life. Another goal of the project was to increase adolescents\u2019 participation in planning and organizing their schools\u2019 schoolwork and activities. In this study, the questionnaire data of the project was used to determine how healthy adolescents\u2019 food choices are, how much they participate in activities of their schools, and is there a link between healthy food choices and participation. The hypothesis was that those adolescents who participate more in activities of their school make also healthier food choices. The results of this study confirmed the results of other studies on poor health choices and lack of participation in adolescents. Almost half of the adolescents skip a breakfast or a school lunch at least once a week. In addition, a great number of adolescents consume sweet snacks and drinks. Only one third of the adolescents eats every part of the school lunch. A considerable number of adolescents had never participated in planning or organizing any activities in their school. The feeling of being heard was related to healthy food choices among students. However, participation and healthy food choices were not directly linked to each other. More attention should be paid to the healthy food choices to reduce overweight and related diseases. In addition, adolescents\u2019 participation should be supported and improved in several ways.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2018-08-08T06:35:38Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2018-08-08T06:35:38Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2018", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "112", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokavalinnat", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Nuorten tekem\u00e4t ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201808083784", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Biologian opettajankoulutus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Teacher education programme in Biology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "4014", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "terveyskasvatus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "osallistuminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kouluruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kouluruokailu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokatottumukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kouludemokratia", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_59146
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:54Z
main_date 2018-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2018
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/b4191a12-1f4f-4114-b59c-15e291c17369\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201808083784.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2018
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Työläjärvi, Tarja Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan ruokavalinnat Biologian opettajankoulutus Teacher education programme in Biology 4014 terveyskasvatus osallistuminen kouluruoka kouluruokailu ruokatottumukset kouludemokratia
title Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
title_full Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
title_fullStr Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
title_full_unstemmed Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
title_short Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
title_sort nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
title_txtP Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
topic ruokavalinnat Biologian opettajankoulutus Teacher education programme in Biology 4014 terveyskasvatus osallistuminen kouluruoka kouluruokailu ruokatottumukset kouludemokratia
topic_facet 4014 Biologian opettajankoulutus Teacher education programme in Biology kouludemokratia kouluruoka kouluruokailu osallistuminen ruokatottumukset ruokavalinnat terveyskasvatus
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/59146 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201808083784
work_keys_str_mv AT työläjärvitarja nuortentekemätruokavalinnatjaosallisuusperuskouluntoimintaan