Charmonium-hiukkasen energiatilojen määrittäminen Cornellin potentiaalin avulla - Penttala, Jani (2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia charmonium-hiukkasen energiatiloja Cornellin potentiaalin avulla. Potentiaalin parametrit määritetään kokeellisesti mitattujen energiatilojen ja hajoamisleveyksien avulla. Hajoamisleveyksille käytetään QCD:n häiriöteorian antamia lausekkeita. Parametrien ratkaisemista varten kirjoitetaan charmoniumin Schrödingerin yhtälö dimensiottomasta muodossa, jolloin Schrödingerin yhtälön ratkaiseminen on mahdollista tehdä numeerisesti. Aaltofunktion ja ominaisenergioiden numeerisessa ratkaisemisessa käytetään MATLAB-ohjelmaa. Ratkaistuilla parametrien arvoilla on laskettu charmoniumin alimpien energiatilojen massoja, jotka yleisesti ottaen noudattavat mitattujen ja muiden teoreettisten mallien antamien massojen arvoja. Tämän perusteella Cornellin potentiaali toimii hyvin charmoniumin karkeana mallina, jonka avulla voidaan selittää mitattujen energiatilojen rakennetta.