Brain responses to sound intensity changes in aging and in depression - Kattainen, Saara; Taskila, Anna-Elisa (2018)
Sekä ikääntymisen että masennuksen on osoitettu olevan yhteydessä heikentyneeseen serotoniinijärjestelmän toimintaan, mikä voi heijastua aivojen automaattisen kykyyn käsitellä äänten voimakkuuksia. Äänen voimakkuuden muutoksiin syntyvien aivovasteiden tutkiminen voikin antaa tietoa niin ikääntymiseen kuin masennukseenkin liittyvästä perustavanlaatuisesta aistitiedon käsittelystä ja välittäjäainetoiminnasta. Kuitenkaan ikääntyneillä masentuneilla aivojen automaattista kykyä käsitellä äänten voimakkuuksia ei ole aiemmin tutkittu. Toteutimme elektroenkefalografiatutkimuksen (EEG) tarkastellaksemme aivojen automaattista kykyä käsitellä äänten voimakkuuksia nuorilla ei-masentuneilla (n=18, ikä 19–38), nuorilla masentuneilla (n=17, ikä 18–40), ikääntyneillä ei-masentuneilla (n=16, ikä 63–80) ja ikääntyneillä masentuneilla (n=20, ikä 62–76). Tutkimuksessa hyödynnettiin passiivista muutoksenhavaitsemistilanne-koeasetelmaa N1-, MMN- ja P3a–vasteiden tutkimiseen. Muutoksenhavaitsemistilanne-koeasetelma koostui kahdesta koesarjasta: toisessa koesarjassa oli toistettujen voimakkaiden äänten (80 dB) joukossa harvoin esiintyviä hiljaisia ääniä (60 dB), ja toisessa koesarjassa ärsyketyyppien voimakkuudet olivat päinvastaiset. Tutkimuksen tulokset osoittivat ikääntymisen ja ikääntyneiden masennuksen liittyvän suurentuneisiin N1-amplitudeihin koesarjassa, jossa toistuvana ärsykkeenä oli hiljainen ääni (60 dB) ja harvoin esiintyvänä ärsykkeenä oli voimakas ääni (80 dB). Tämä saattaa viitata ikääntyneiden ja ikääntyneiden masentuneiden heikentyneeseen ärsykepiirteiden varhaiseen koodaamiseen, inhibitiovaikeuksiin sekä heikentyneeseen serotoniinijärjestelmän toimintaan. Lisäksi P3a-vasteet harvoin esiintyviin ärsykkeisiin olivat negatiivisesti yhteydessä masennusoireita mittaaviin pistemääriin (Beck Depression Inventory, BDI), viitaten heikentyneeseen tarkkaavuuden suuntaamiseen masennuksessa. Tulevaisuudessa tuloksia voidaan mahdollisesti hyödyntää masennuksen diagnostiikassa ja masennuksen hoitomuotojen suunnittelussa.