European narratives on EU’s energy security vis-á-vis Russian natural gas - Kaun, Verena (2018)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, miten venäläinen maakaasu vaikuttaa Euroopan Unionissa käsityksiin sen energiaturvallisuudesta. Lisäksi tutkimuksessa käsitellään EU:n yhtenäisen energiapolitiikan muodostamisen haasteita ja EU:n pyrkimystä vähentää riippuvuuttaan venäläisestä tuontikaasusta. Tutkimuksen aineisto sekä analyysi koostuvat kahdesta osasta. Ensimmäisessä analyysiosiossa aineistona on Euroopan parlamentin istuntopöytäkirja Venäjän ja Ukrainan välisestä kaasukriisistä vuodelta 2006. Toinen analyysiosuus käsittelee Euroopan komission vuonna 2014 julkaisemaa energiaturvallisuusstrategiaa. Aineistoista voidaan havaita Euroopan unionissa vallitsevat puhetavat liittyen energiaturvallisuuteen. Tutkimuksen lopussa esitellään viimeisimmät kehityskulut liittyen erittäin turvallistettuun ja geopoliittisesti jännittyneeseen Nord Stream 2-kaasuputkihankkeeseen peilaten tutkimuksen analyysiosioihin. Tutkimuksessa käytettiin narratiivis-poliittista luentaa. Tutkimuksen metodologinen viitekehys ja teoreettinen keskustelu on yhdistetty politologiseen tulkintaan. Analyysissa nousevat esiin erityisesti turvallistamisen teemat. Tutkimuksessa tunnistettiin erilaisia hegemonisia narratiiveja ja vastanarratiiveja siitä minkälaisia käsityksiä EU:ssa on sen energiaturvallisuudesta suhteessa Venäjään. Narratiivinen analyysi osoitti, että EU käsittää Venäjän geopoliittisena toimijana ja uhkana sen maakaasun toimitusvarmuudelle. Lisäksi tutkimus osoittaa, että energiaturvallisuus on noussut merkittäväksi poliittiseksi tavoitteeksi EU:ssa. Energiaturvallisuudesta itsessään on tullut EU:n energiapolitiikan tavoite ja energiaturvallisuus on kohonnut esimerkiksi markkinoiden vapauttamisen edelle. Tutkimus osoittaa, että EU:n energiapolitiikkaa luonnehtii sisäinen jakautuneisuus johtuen jäsenmaiden erilaisista intresseistä. Tämä vaikeuttaa yhteisen energiapolitiikan rakentamista, mikä olisi edellytys EU:n energiaturvallisuuden vahvistamiselle ja unionin merkittävämmälle ulkopoliittiselle roolille energiapolitiikassa.