Pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmien mahdollisuudet pk-yritysten liiketoiminnan tukena - Ruohonen, Juho (2018)
Pilvipohjaiset toiminnanohjausjärjestelmät ovat yhä enenevässä määrin yleistymässä yritysten parissa. Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset ovat entistä innokkaampia ottamaan näitä järjestelmiä käyttöönsä. Tämän ilmiön taustalla on kolme suurta trendiä: pilvilaskennan nopea kehitys, lähellä saturaatiopistettä olevat perinteisten toiminnanohjausjärjestelmien markkinat sekä pk-yritysten kohtaamat uudet liiketoimintahaasteet. Tämän tutkielman tarkoituksena on kirjallisuuskatsauksen keinoin analysoida niitä mahdollisia hyötyjä, joita pk-yritykset voivat saavuttaa hyödyntämällä pilvipohjaisia toiminnanohjausjärjestelmiä. Tutkimusongelmaan vastatakseen tutkielmassa perehdytään niin pk-yritysten kuin pilvipohjaisten toiminnanohjausjärjestelmienkin ominaispiirteisiin ja vertaillaan niitä, jotta voidaan selvittää, onko ominaispiirteiden välillä yhteneväisyyksiä. Toisin sanoen tarkoituksena on yhdistää pk-yritysten erityiset tarpeet niihin ratkaisuihin, joita pilvipohjaiset toiminnanohjausjärjestelmät tarjoavat. Keskeisimpänä tuloksena ilmeni havainto siitä, että pilvipohjaiset toiminnanohjausjärjestelmät ovat hyvä, ja monissa tapauksissa ainoa soveltuva, vaihtoehto toiminnanohjausjärjestelmän hankintaa suunnitteleville pk-yrityksille. Tutkielman tulokset paljastivat myös toisen mielenkiintoisen huomion: monet pilvipalvelujen ominaisuuksista, joita on yleisesti pidetty isojen yritysten kannalta negatiivisina, ovat pk-yritysten kannalta neutraaleja tai jopa positiivisia.