Maastohiihdon Rukan maailmancupin kilpailun 2015 biomekaaninen kilpailuanalyysi - Ollonen, Petri (2018)
Ollonen, Petri (2018). Maastohiihdon Rukan maailmancupin kilpailun 2015 biomekaaninen kilpailuanalyysi. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, Biomekaniikan Pro gradu -tutkielma, 97 s. Maastohiihdon erilaiset kilparadat sekä maailmancupin ja arvokisojen kilpailumaastot haastavat kilpailijoiden fysiologian sekä teknisen ja taktisen osaamisen äärimmilleen. Tässä työssä tutkittiin väliaika-analyysin avulla eliittihiihtäjien vauhdinjakoa ja videoanalyysin avulla heidän ylämäissä suorittamien tekniikanvaihtojen vaikutusta kilpailun lopputuloksiin naisten ja miesten vapaan tekniikan kilpailuissa väliaikalähdöillä. Lisäksi videoanalyysin avulla analysoitiin kilpailijoiden kinemaattisia muuttujia kilpailun aikana kuvatusta videomateriaalista. Naisten kilpailussa tasaiset ja vaihtelevat maastonkohdat korreloivat kilpailun 30 parhaan hiihtäjän loppuaikojen kanssa eniten (rs = 0,93; p < 0,01), mutta suurimmat nopeuserot tutkimuksen vertailuryhmien (R1: sijat 1–10 lopputuloksissa; R2: sijat 11–30) välillä todettiin nousuosuuksilla (R1: 3,43 ± 0,15 m/s; R2: 3,30 ± 0:05 m/s; p < 0,01). Miehillä suurimmat korrelaatiot kilpailun 30 parhaan hiihtäjän loppuaikojen kanssa todettiin toisen kierroksen nousuosuuksilla (rs = 0,70; p < 0,01) ja myös suurimmat nopeuserot todettiin kilpailun nousuosuuksilla (R1: 3,94 ± 0,09 m/s; R2: 3,82 ± 0,08 m/s; p < 0,01). Molempien kilpailujen voittaja ratkaisi kilpailun nousuosuuksilla. Kilpailijoiden suorituksia videoitiin neljässä eri kilpailun kannalta merkittävässä maastonkohdassa, joista kaksi sijaitsi nousujen päällä ja kaksi nousujen alussa. Kilpailijoiden tekniikanvaihtokohdat vaihtelivat suuresti kilpailijoiden kesken ja korreloivat merkittävästi nopeuden kanssa vain yhdellä kuvauspaikalla (Naiset: r = 0,371, p < 0,01; Miehet: r = 0,389, p < 0,01 ja r = 0,34, p < 0,01). Tulokset osoittavat kilpailussa hyvin sijoittuneiden maastohiihtäjien tehneen eniten eroa nousuissa verrattuna hitaampiin hiihtäjiin, ja urheilijoiden tekniikan vaihtokohtien merkityksellisyyden todettiin riippuvan tutkituissa maastokohdissa maaston profiilista ja optimaalisen tekniikanvaihtokohdan olevan kullekin urheilijalle yksilöllinen. Avainsanat: maastohiihto, kilpailuanalyysi, luistelutekniikka, vauhdinjako, tekniikkakuvaus, tekniikan vaihto, syklinpituus, hiihtofrekvenssi.