The effects of leadership on IT-projects - Keränen, Joni (2018)
Projektin hallinta ja johtaminen ovat olennaisia tekijöitä IT-projekteissa. Näitä tekijöitä ei ole kuitenkaan tutkittu tarpeeksi tehokkaasti, sillä suuri osa ITprojekteista epäonnistuu huonon projektin hallinnan tai johtamisen seurauksena. Projektijohtajat käyttävät projektin hallinnan metodeja projektin omistavan organisaation toimesta. Projektin hallintaa on tutkittu intensiivisesti, jotta voitaisiin saavuttaa sekä suurin mahdollinen suorituskyky projekteille, että paras mahdollinen laatu projektien tuotteille. Hallinnolliset osa-alueet kuten prosessien hallinta ovat hyvin tarkasti määriteltyjä ja niitä varten on kehitetty useita erilaisia työkaluja. Johtamisen ominaispiirteitä kuten projektitiimiin kohdistuvaa vaikuttamista ja ihmistenvälisten suhteiden luomista varten ei kuitenkaan ole sellaisia työkaluja. Tämä johtuu siitä, ettei näiden merkitystä ja vaikutusta ole määritetty tarkasti. Tutkielmassa selvitettiin johtamisen ominaisuuksien vaikutuksia projektien tekemiseen ja onnistumiseen aikaisempaan kirjallisuuteen perustuen. Tämä tutkielma keskittyi johtamisen ominaispiirteisiin projektin hallinnassa. Johtamisen ominaispiirteitä tutkittiin transaktionaalisen, transformationaalisen ja servantin johtamisteorian kautta. Johtamisen tärkeimmät piirteet määritettiin näiden teorioiden kautta ja niiden vaikutusta arvioitiin suhteessa projektien suorituskykyyn ja projektien onnistumiseen. Johtamisen ominaispiirteitä ovat vaikuttaminen, visiointi, luottamus, kunnioitus tai uskottavuus, riskien jakaminen tai delegointi, yhtenäisyys sekä mallin näyttäminen. Nämä kompetenssit toistuvat useassa johtamisen vaikutukseen liittyvässä tutkimuksessa ja niillä on eroavaisia vaikutuksia IT-projekteissa. Tutkielmassa havaittiin, että näiden johtamisen ominaispiirteiden vaikutukset IT-projektin onnistumiselle ovat selkeitä. Näiden avainkompetenssien vaikutukset projektin eri vaiheisiin ovat myös huomattavia, mutta niitä on vaikea tutkia johtamisen ominaisuuksien erilaisten määritelmien takia. Asiasanat: projektin hallinta, johtaminen, IT-projektit, projektin elinkaari, johtamisen ominaispiirteet