Sosiaalisen toimiluvan soveltaminen : esimerkkinä jätehuoltoyhtiö Mustankorkea Oy - Kortelainen, Essi (2018)
Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi (IVA) sekä toimijoiden yhteiskuntavastuu ovat ajankohtaisia teemoja alati muuttuvassa yhteiskunnassa. Sosiaalisten vaikutusten arviointi (SVA) on usein puutteellista sen mittaamisen haasteellisuuden vuoksi. Sosiaalinen toimilupa (SLO) tarjoaa apuvälineen SVA:n tueksi ja sitä voidaan hyödyntää yrityksissä riskienhallinnan työkaluna. Tässä pro gradu -tutkimuksessa pyrittiin verkkokyselyn avulla kartoittamaan, onko jätehuoltoyhtiö Mustankorkea Oy:llä yhteisön hyväksymää SLO:ta sekä millä tasolla se on. Teorian pohjalta laadittiin kysymyspatteristo, jonka avulla mitattiin Mustankorkean SLO:ta Jyväskylässä asuvilta henkilöiltä. Kyselyssä kysyttiin vastaajien mielipiteitä, asenteita sekä kokemuksia muun muassa Mustankorkean viestinnästä, asiakaspalvelusta sekä biokaasulaitoshankkeesta. Kerätyn aineiston sekä kirjallisuudesta saadun teorian pohjalta muodostettiin malli, jonka avulla havainnollistettiin SLO:ta ja sen rakennusosia. Tutkimusta varten muodostetuilla summamuuttujilla tutkittiin erityisesti Mustankorkean SLO:n vuorovaikutuksen hyväksynnän osa-alueen rakennetta, laatua ja tasoa. Tulosten perusteella Mustankorkealla on asukkaiden myöntämä SLO, joka on hyväksynnän tasolla. SLO:n tasoon vaikutti eniten ympäristönäkökulmat-summamuuttuja. Sosiaaliset, kulttuuriset sekä erilaiset historialliset tekijät vaikuttavat voimakkaasti SLO:n taustalla ja niiden tunnistaminen auttaa toimijoita tulevaisuuden suunnittelussa