Kalastuksen muutokset Keski-Suomessa : osakaskuntien raportoinnin hyödyntäminen - Pohjola, Jan-Peter (2018)
Kalastuksen määrän mittaaminen on olennainen osa kalastuksen ohjauksessa ja kalavesienhoidossa tarvittavassa tiedonkeruussa. Tässä tutkimuksessa hyödynnettiin uudella tavalla osakaskuntien vuosikertomuksia kalastuksen määrälliseen mittaamiseen. Sähköiseen muotoon kirjattiin liki 1 500 keskisuomalaisen osakaskunnan vuosikertomusta vuosien 1966—2016 väliltä. Tästä aineistosta valittiin 35 osakaskuntaa, joilta löytyi riittävän kattava ja luotettava aineisto. Samalla saatiin mielenkiintoista historiallista tietoa kalastuksen kehityksestä Keski-Suomessa yli 50 vuoden ajalta. Aineistosta oli kerättävissä saalistietoja eri kalalajien osalta ja tietoja kalastajien sekä pyydysten määrästä. Erityisenä tarkastelukohteena tutkimuksessa olivat kalastaja- ja pyydysmäärät. Keski-Suomen kalastaja- ja pyydysmäärät olivat huipussaan 1990-luvun alussa ja esimerkiksi verkkomäärät lisääntyivät vuosina 1966—1994 yli 140 %. Vuosien 1994—2016 välillä verkkomäärät olivat vähentyneet n. 25 %. Tietoja verrattiin myös toteutuneisiin kalaistutusmääriin ja tarkasteltiin mahdollisia korrelaatioita. Saalismäärät noudattivat samaa trendiä istutusmäärien kanssa mutta kuhan osalta saalisrunsaus nousi, vaikka istutusmäärä laski. Tämä kertoo kotiuttamisen onnistumisesta, kun kuha on monin paikoin istutusten myötä alkanut lisääntymään luonnollisesti.