Mobiilisovellusten aiheuttamat uhat käyttäjän yksityisyydelle - Simsiö, Sami (2018)
Älypuhelimien yleistyminen on tuonut laajan valikoiman mobiilisovelluksia käyttäjien saataville. Mobiilisovelluksilla hoidetaan nykyään monia arjen asioita niin pankkiasioinnista ystävien kanssa kommunikointiin. Samalla kun mobiilisovellusten käsittelemien tietojen määrä on noussut, yksityisyydestä on tullut suuri huolenaihe käyttäjille. Tämän tutkielman tavoitteena oli tarkastella mobiilisovellusten ominaispiirteiden ja käytänteiden aiheuttamia yksityisyysuhkia käyttäjälle. Lisäksi tarkoitus oli selvittää käyttäjien suhtautumista mahdollisiin yksityisyysuhkiin. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, eli sen tulokset pohjautuvat täysin aikaisemmin julkaistuihin tutkimuksiin. Tutkimuksia tarkastelemalla yksityisyysuhkiksi tunnistettiin muun muassa sovelluskauppojen riittämättömät valvontakäytännöt, käyttöoikeuksien liiallinen luottaminen käyttäjän hallintaan sekä sovelluskauppojen huonot mittarit sovellusten luotettavuuden arviointiin. Käyttäjien suhtautumista yksityisyysuhkiin tutkittiin analysoimalla kyselytutkimuksia, ja käyttäjien suurimmiksi huolenaiheiksi paljastuivat tiedon häviäminen ja mobiililaitteen fyysinen vahingoittuminen. Lisäksi hyvien IT-taitojen havaittiin ennustavan kriittisempää suhtautumista mobiilisovelluksiin.