Saksalaisena Savossa : Arnold Boos (1831-1880) Kuopion kaupunkiympäristön kuvaajana - Manninen, Sirkku (2018)
Tutkielma käsittelee saksalaissyntyisen, Kuopiossa vuosina 1862–1880 asuneen ja työskennelleen valokuvaaja Arnold Boosin (1831–1880) vaiheita sekä hänen paikkakunnalta ottamiaan maisemakuvia. Tutkielman tavoitteena on selvittää Boosin elämän ja ammatillisen uran rakentuminen Kuopiossa. Lisäksi tavoitteena on analysoida hänen Kuopion rakennuksia ja maisemia 1800-luvun jälkipuolella esittelevät valokuvat. Ensisijaisena tutkimusaineistona Boosin vaiheiden selvittämisessä oli Kuopiossa ja sen ympäristössä ilmestynyt sanomalehti Tapio. Tutkin lehdestä Boosin laatimia hänen valokuvaustoimintaansa koskevia ilmoituksia. Lisäksi tutkimusaineisto koostui 14 erilaisesta Boosin ottamasta maisemavalokuvasta. Tutkielman lähestymistapa on heritologinen. Tarkastelen Boosin valokuvia paitsi fyysisinä esineinä, artefakteina, myös museologisina objekteina sekä kulttuuria ja kulttuuriperintöä edustavina ilmauksina. Tutkielmassa käyttämiäni menetelmiä ovat sisällönanalyysi, merkitysanalyysi sekä Panofskyn ikonologinen analyysi. Saamani tulokset vahvistavat Arnold Boosin asemaa ja merkitystä ensimmäisenä vakituisena, Kuopioon asumaan ja toimimaan asettuneena valokuvaajana. Sekä sanomalehti-ilmoitukset että muut arkistoaineistot auttoivat laajentamaan kuvaa Boosista ja hänen vaiheistaan sekä täydentämään hänen aiempia tietojaan. Tutkimustulokset osoittivat Boosin käyttäneen aktiivisesti sanomalehtiä välineenä valokuvauspalvelujensa mainonnassa ja markkinoinnissa. Lisäksi tulokset osoittivat, että hänen liiketoimintansa laajeni henkilökuvauksesta maisema- ja reportaasikuvaukseen. Boosin valokuva-aineistoa koskeva tutkimus osoitti, että hänen kuvissaan on nähtävissä vaikutteita romantiikan, realismin ja pastoraalin kuvauksen perinteistä. Tämä näkyy kauniina maalaismaisemakuvauksina, realistisina dokumentteina talonpoikaisrakennuksista ja harmonisina näkyminä Kuopion kaupunkiympäristön eri kohteista. Boosin voidaan myös todeta seuranneen aikaansa ja ajan ihanteita, joita hän pyrki tuomaan esille kuvallisessa ilmaisussaan. Hänen valokuvissaan voidaan myös nähdä yhteiskunnallisen kerrostuneisuuden kuvaamista ajan asuinoloja esittelevien kuvien yhteydessä. Kaiken kaikkiaan Boosin valokuvat ilmentävät sekä historiallisesti että kulttuurihistoriallisesti merkittävällä tavalla Kuopion kaupungin rakennetun ympäristön vaiheita ja kaupungin alkavaa teollistumiskehitystä.