Mahdollisuudet ja haasteet datan tallentamisessa DNA-ketjuihin - Stadius, Timo (2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on luoda katsaus mahdollisuuksista ja haasteista, joita datan tallentamiseen DNA-ketjuihin liittyy sekä luoda uutta tietoa tiedeyhteisölle. DNA-ketjujen käyttäminen ulkoisen datan tallentamiseen voi mahdollistaa massiivisia datavarastoja hyvin kompaktiin ja pitkän säilymisajan omaavaan tilaan. Suuren kapasiteetin ja pitkän säilymisajan omaavalle tallennusmenetelmälle on syntynyt viime aikoina tarve kasvavien datamäärien vuoksi. DNA-ketjuihin tallentamalla tämä on mahdollista saavuttaa virheettömästi, johon muiden tallennusmenetelmien avulla ei kyetä. Vastapainona DNAketjuihin tallentamisen kustannukset ovat tällä hetkellä varsin korkeat eikä tallennettu data ole luettavissa kovinkaan nopeasti. Jotta DNA-ketjujen soveltuvuudesta ulkoisen datan tallennusmenetelmänä voitaisiin saada parempi käsitys, on sitä hyvä verrata johonkin jo olemassa olevaan, kuten nykyisiin tiedontallennusmenetelmiin. Näin ollen saadaan tarkempi kuvaus siitä, onko DNAketjuihin tallentaminen mahdollinen ratkaisu datan varastointiin niihin teknologioihin verrattuna, joita nykyään käytämme. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena käyttäen hyväksi mahdollisimman laadukasta sekä relevanttia lähdekirjallisuutta.