Tekoälyn käyttö osaamisen hallinnassa ja rekrytoinnissa - Hagman, Eetu (2018)
Tässä kandidaatin tutkielmassa tutkitaan tekoälyn käyttöä osaamisen hallinnassa ja rekrytoinnissa. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena. Tekoäly on nostanut suosiotaan varsinkin yritysmaailmassa viime vuosina valtavasti ja sen suosio on noussut myös osaamisen hallinnassa ja rekrytoinnissa. Yritysten osaamisen hallintaan, joka tarkoittaa yrityksen henkisen omaisuuden koko-naisvaltaista hallintaa, kuuluu isona osana rekrytointi ja se on yleisesti hyvin paljon aikaa ja rahaa vievä prosessi. Rekrytointiprosessiin kuuluu muun muassa vaatimusten määrittely, työnhakijakandidaattien houkuttelu, työhaastattelut sekä päätöksen tekeminen. Perinteisessä rekrytoinnissa kaikki tehdään manuaalisesti ja ihmiset ovat vastuussa kaikista päätöksistä. Tekoälyä on kuitenkin mahdollista käyttää tehokkaana apuvälineenä osaamisen hallinnassa ja rekrytoinnissa. Osaamisen hallinnassa tekoälytekniikat voivat luoda esimerkiksi koko yrityksen tai tietyn yksikön sisäisiä osaamiskarttoja, joiden avulla osaamista on helpompi seurata ja hallita. Tutkimuksen tulosten perusteella tekoälyn käyttö rekrytoinnissa on hyvin kannattavaa yrityksille. Tekoälytekniikat voivat tehdä esimerkiksi esivalintoja suuresta hakijajoukosta tiettyjen perusteiden perusteella sekä analysoida työnhakijoiden videohakemuksia. Tutkimusta tehdessä huomattiin myös se, että tekoälyn käytöstä osaamisen hallinnassa ja rekrytoinnissa voi koitua haittoja. On mahdollista, että yritykset antavat tekoälyn päätöksille liikaa painoarvoa, jolloin ihmisten päätökset itsessään jäävät pienempään arvoon. Tämän lisäksi tekoälytekniikat saattavat syrjiä työnhakijakandidaatteja esimerkiksi sukupuolen tai rodun perusteella esivalintaa tehdessä.