Keinotekoisten neuroverkkojen hyödyntäminen automaattisessa lintujen tunnistamisessa äänen perusteella - Sintonen, Lauri (2018)
Tässä tutkielmassa esitellään keinotekoisten neuroverkkojen hyödyntämistä automaattisessa lintujen tunnistamisessa äänen perusteella. Keskeisenä motiivina ovat sekä neuroverkkoihin tutustuminen että lintujen automaattisen tunnistamisen mahdollisuudet luonnon monimuotoisuuden suojelun, lintuharrastajien ja opetuksen näkökulmasta. Linnut reagoivat ympäristön muutoksiin suhteellisen nopeasti, minkä takia niitä tarkkailemalla voidaan saada tärkeää tietoa luonnonsuojelun näkökulmasta. Lintujen tarkkailu on myös suosittu harrastus, joten myös harrastajat voisivat hyötyä neuroverkkoavusteisesta lintujen tunnistamisesta. Lisäksi Opetushallituksen tavoitteisiin kuuluu, että peruskoulussa opittaisiin muun muassa lajintuntemusta sekä tuntemaan kasvien ja eläinten elämänvaiheita. Neuroverkkoja voisi olla mahdollista hyödyntää myös opetuksessa. Tutkielmassa luodaan ensin yleinen kuva neuroverkoista, minkä jälkeen käsitellään neuroverkkojen hyödyntämistä lintujen tunnistamisessa äänen perusteella. Tutkielmassa käsitellään myös konvoluutioneuroverkkoja, sillä ne ovat olleet viime aikoina keskeisessä asemassa niin äänen- kuin kuvantunnistuksessakin ja niitä sovelletaan myös lintujen tunnistamiseen. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena, ja lähteinä käytetään pääasiassa neuroverkkojen teoriataustaan liittyviä artikkeleita sekä lähteitä, joissa neuroverkkoja on hyödynnetty automaattisen lintujen äänten tunnistamisen kilpailuissa. Lintujen tunnistaminen neuroverkkojen avulla toimii paremmin kuin muut olemassa olevat teknologiat, mutta niiden käytännön hyödyt ovat rajalliset esimerkiksi suhteellisen raskaan laskennan vuoksi.