Drivers towards circular economy in the Finnish machinery and equipment industry - Rekola, Outi (2018)
Kestävyyteen liittyvistä haasteista on keskusteltu jo pitkään ja on selvää, että maapallon kantokyky ei kestä kasvavaa kulutustahtia. Viime aikoina kiertotalous on nostettu esiin yhtenä mahdollisena ratkaisuna kestävyysongelmiin. Vaikka kiertotalouden ajatus ei ole uusi, on se saanut huomiota juuri nyt ja eri maissa on ehdotettu tavoitteita, ohjeita ja linjauksia kiertotalouden mallien toimeenpanoa varten. Kiertotalouden saavuttamiseksi tarvitaan huomattavia muutoksia tämänhetkisiin käytäntöihin ja talousmalliin. Yritysten on muutettava prosessejaan ja liiketoiminnan ajattelutapaansa. Silti kiertotalouteen motivoivia tekijöitä on tutkittu vain rajallisesti. Tämä tutkimus keskittyy Suomen konepajateollisuuden yritysten motivaatioihin kiertotalouden mallien käyttöönottoon. Konepajateollisuus valittiin tutkimuksen kohteeksi, koska arvion mukaan kiertotalouden mallien käyttöönotto tuo tälle sektorille suurimman kasvupotentiaalimahdollisuuden. Tässä tutkimuksessa käytettiin tutkimusmenetelmänä laadullista tutkimusta. Kymmentä edustajaa yhdeksästä eri konepajateollisuuden yrityksestä haastateltiin pääasiassa sähköpostihaastattelun avulla. Haastattelut analysoitiin teema-analyysia käyttäen. Haastatteluissa tunnistettuja ajavia tekijöitä verrattiin yleisesti kirjallisuudessa tunnistettuihin yritysvastuuseen ajaviin tekijöihin. Tämän tutkimuksen perusteella Suomen konepajateollisuuden yrityksiä motivoi kiertotalouteen liiketoimintamahdollisuudet, asiakkaiden vaatimukset, liikearvon ja myynnin kasvatus, imagohyödyt, yrityksen arvot ja periaatteet sekä kestävyys. Näillä ajavilla tekijöillä on yhtäläisyyksiä kestävyyteen ajavien tekijöiden kanssa, vaikka kiertotalouden ajavat tekijät vaikuttavat keskittyvän enemmän liiketoimintamahdollisuuksiin. Silti lisätutkimus on välttämätöntä ennen kuin näitä tekijöitä voidaan yleistää tai luotettavasti arvioida kiertotalouteen ja kestävyyteen ajavien tekijöiden samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia.