Monitoring of organic matter removal during wastewater treatment using HPSEC-UV-fluorescence - Pulkkinen, Emma (2018)
Yhdyskuntien tuottamien jätevesien sisältämä orgaaninen aines on yksi pääasiallisista jätevedenpuhdistamolla poistettavista jäteveden komponenteista. Orgaanisen aineen poistumista jätevedenpuhdistamolla mitataan yleisillä parametreilla, kuten kemiallisella tai biokemiallisella hapenkulutuksella, joiden avulla ei saada tietoa orgaanisen aineen ominaisuuksista. Tämän työn tavoitteena oli karakterisoida orgaanisen aineen koostumusta tulevassa ja lähtevässä jätevedessä Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla. Työssä määritettiin, kuinka hyvin tutkittavat yhdisteet poistuivat jäteveden puhdistamolla, sekä minkä kokoiset osuudet tutkituista yhdisteistä olivat huonosti poistuvia ja kuinka paljon eri kokoisten yhdisteiden poistuminen vaihteli. Lisäksi selvitettiin, millaisia yhdisteitä on peräisin kaatopaikan suotovesistä. Karakterisointimenetelmänä käytettiin korkean erottelukyvyn nestekromatografian ja kokoerottelukolonnin yhdistelmää (HPSEC) UV- ja fluoresenssidetektoreilla. UV-detektiota käytettiin aromaattisten yhdisteiden tunnistamiseen ja fluoresenssilla tunnistettiin tyrosiinin, tryptofaanin, fulvon ja humuksen kaltaisia yhdisteitä. Tyrosiinin, tryptofaanin, fulvon ja humuksen kaltaisten yhdisteiden vastaavat keskimääräiset poistumisprosentit jätevedessä olivat 90 ± 1, 77 ± 3, 27 ± 4 ja 7 ± 5 %. Fulvon ja humuksen kaltaisissa yhdisteissä havaittiin tiettyjen kokoluokkien yhdisteitä, joiden määrä keskimäärin lisääntyi puhdistamolla. Kaatopaikan suotovedet sisälsivät suhteellisen paljon fulvon ja humuksen kaltaisia yhdisteitä. Kirjallisuuden perusteella lähtevässä jätevedessä havaitut yhdisteet ovat todennäköisesti vaikeasti poistuvia yhdisteitä tai muodostuneet puhdistamolla. Tämän työn perusteella HPSEC-UV fluoresenssi on tehokas menetelmä, jonka avulla saadaan perinteisiin parametreihin verrattuna laajempaa tietoa orgaanisen aineen ominaisuuksista sekä jäteveteen jäävistä yhdisteistä.