Uhkakuvien uutisvuosi : Euroopan pakolaiskriisin ja Suomen talouskriisin uutisointi Helsingin Sanomissa vuonna 2015 - Mäntymaa, Jaakko (2018)
Vuonna 2015 Suomen yhteiskunnallinen vakaus näytti olevan uhattuna. Euroopan talouskriisi oli kuristanut Suomea pitkään. Eduskuntavaalien jälkeen valtaan noussut Juha Sipilän hallitus otti poikkeuksellisen kovan leikkauspolitiikan käyttöön tavoitteenaan katkaista taantumakausi. Seurauksena oli poikkeuksellisen laajoja mielenilmauksia ja jopa vaatimuksia yleislakoista. Samaan aikaan Syyrian sodan ja Lähi-idän levottomuuksien aikaansaama turvapaikanhakijoiden määrä yllätti Suomen poliittiset päättäjät ja jakoi kansaa kahtia. Väkivallan ja levottomuuksien uhka leijui poikkeuksellisen vahvana vakaana pidetyn maan yllä.