Anglizismen in deutschsprachigen Stellenanzeigen - Mattila, Lilja (2018)
Kandidaatintutkielmassani tutkin anglismeja, englannin kielestä lainattuja vierassanoja, saksalaisista sanomalehdistä die Zeit, Die Frankfurter Allgemein Zeitung ja Die Süddeutsche Zeitung etsityistä työilmoituksista. Pyrin selittämään anglismien eri lajit mahdollisimman selkeästi, jonka jälkeen analyysissäni tutkin niiden esiintyvyyttä ja yleisyyttä korpukseni rajoissa. Anglismien funktiot ovat myös keskustelun aiheena tutkielmassani. Keskeisimmät käsitteet tutkielmassani ovat anglismit, sosiolingvistiikka, vieras- ja lainasanat, yhdyssanat sekä ns. sanasekoitukset, jossa kahta eri kieltä sekoitetaan muodostaen niistä uuden sanan. Teoriaosuudessa käydään nämä käsitteet läpi sekä tutkitaan lingua francaa ja sen käyttöä työelämässä. Analyysissa taasen analysoidaan korpuksesta nostettuja anglismeja ja pyritään löytämään syitä niiden käytölle. Tutkielman keskeisimmät päätelmät on sisälletty analyysiin, jossa selvitetään kuinka usein ja minkälaisia anglismeja 14 eri työilmoituksessa on käytetty. Yksi päätelmistä on se, että anglismeja käytetään usein erikoisalakielenä. Teknolektien käyttö auttaa karsimaan epätoivottuja työnhakijoita ulos rekrytointiprosessista, sillä halutut työnhakijat ymmärtävät tarvittavan erikoissanaston. Tutkimuksen tavoite oli selvittää, kuinka paljon, minkälaisia ja miksi anglismeja esiintyy saksankielisissä työilmoituksissa.