Yrityskaupan ja yrityksen arvonmäärityksen onnistuminen pitkällä aikavälillä : ostajan näkökulma - Koskiahde, Essi; Koskiahde, Inka (2018)
Tässä pro gradu – tutkielmassa selvitettiin, miten yrityskauppa ja yrityksen arvonmääritys olivat ostajan näkökulmasta tarkasteltuna onnistuneet, kun yrityskaupasta oli kulunut useampi vuosi. Tutkielman kohteena olivat pienet ja keskisuuret yritykset. Pk-yrityksissä on lähivuosina tiedossa paljon omistajanvaihdoksia, koska niiden yrittäjät lähestyvät eläkeikää. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, mitkä olivat keskeisimmät yrityskaupan onnistumiseen johtaneet syyt ja mitä ostajat tekisivät kokemukseensa perustuen toisin yrityskauppa- ja arvonmääritysprosesseissa. Tutkielman aineisto hankittiin teemahaastatteluilla ja analysoitiin sisällönanalyysimenetelmällä. Haastateltavina olivat yritysostajat, joiden yrityskaupasta oli kulunut aikaa kahdesta kuuteen vuotta. Teemahaastattelut, aineiston analyysi ja tulokset noudattelivat yrityskauppaprosessin kolmitasoista viitekehystä: ennen yrityskauppaa, yrityskaupan aikana ja yrityskaupan jälkeen. Haastatteluista kävi ilmi, että kaikkien haastateltavien yrityskauppa oli onnistunut. Keskeisimmät yrityskaupan onnistumiseen johtaneet tekijät olivat sujuva integraatio, sitoutunut henkilöstö, asiakkaiden pysyvyys ja kohtuullinen kauppahinta. Kaikissa yrityskaupoissa oli käytetty jossain kaupan vaiheessa asiantuntijapalveluita, joita pidettiin tärkeinä. Onnistuneesta yrityskaupasta huolimatta kaikki ostajat eivät olleet pitkällä aikavälillä tarkasteltuna tyytyväisiä kauppahintaan, jonka suuruuteen olisi voinut vaikuttaa pidemmillä neuvotteluilla ja tarkemmalla arvonmäärityksellä. Osa ostajista piti kauppahintaa niin edullisena, että pitkällä aikavälillä tarkasteltuna yrityksestä oltaisiin oltu valmiita maksamaan enemmän. Kauppahintaan liittyvän ristiriidan takia tuloksena esitettiin lisäkauppahinnan (earn-out) käyttämistä yrityskaupan maksamiseksi.