The enemy, mud and other troubles : experiences of the British junior officers on the Western Front during the First World War - Niiranen, Iiro (2018)
Vuonna 1914 syttynyt ensimmäinen maailmansota oli ihmiskunnan siihen mennessä kokemista konflikteista tuhoisin. Sen seurauksena miljoonat ihmiset menettivät henkensä, joista suurimman ryhmän muodostivat ne miljoonat sotilaat, jotka Euroopan suurvallat keräsivät armeijoihinsa. Tämä tutkimus keskittyy brittiläisen Imperiumin komppaniatason upseereihin, jotka ovat toistaiseksi jääneet paljolti ilman huomiota eri väestöryhmien sotaan osallistumista tutkittaessa. Tarkoituksenani on tarkastella sitä, miten nämä pääasiallisesti nuoret miehet kokivat sodan, millaisissa oloissa he joutuivat elämään sodan aikana ja miten heidän kokemuksensa vaikuttivat heihin sodan kuluessa. Tämä ryhmä, joka eli sodan aikana hyvin samankaltaisissa oloissa kuin tavalliset sotilaat ja aliupseerit, kokien samat päivittäiset haasteet ja vaarat kuin heidän alaisensakin, on toistaiseksi jäänyt vaille suurempaa huomiota, sillä heidät on usein liitetty osaksi joko upseereita tai juoksuhaudoissa palvelleita joukkoja. Erityisesti näin on ollut Yhdistyneen Kuningaskunnan ulkopuolella tehdyssä tutkimuksessa. Tämä tutkimus tarkastelee edellämainittuja kysymyksiä käyttäen hyväkseen upseerien sodan aikana kirjoittamia henkilökohtaisia päiväkirjoja ja kirjeitä sekä muistelmia, joita he kirjoittivat sodan loputtua. Valtaosa näistä kirjeistä on ja päiväkirjoista on lähtöisin Lontoon Imperial War Museumin arkistista, mutta seassa on myös julkaistuista kirjekokoelmista löytyneitä kirjeitä. Tutkimukseni edustaa lähimmiten sotahistorian tutkimuslinjaa ja on sen vuoksi kiinnostunut yksittäisen ryhmän kokemusten ja maailmankuvan yleiskatsauksesta. Se ei juurikaan tarkastelee ensimmäistä maailmansota kovin suuressa mittakaavassa, vaan keskittyy juuri matalammalle tasolle. Komppaniatason upseeristo koostui valtaosin nuorista miehistä, jotka olivat lähtöisin Iso-Britannian parempiosaisitta yhdyskuntaluokista. Heidät oli koulittu nuoresta lähtien palvelemaan maataan sodan sytyttyä ja kun se vihdoin tapahtui, nämä usein alle kaksikymmentävuotiaat miehet liittyivät armeijaan joukoin. Sodassa he altistuivat kokemuksille, jotka yllättivät heidät usein täysin ja horjuttivat heidän vanhaa maailmankuvaansa.