Ihmisen ja tekoälyn välisen vuorovaikutuksen ongelmat keskustelevassa käyttöliittymässä - Siivonen, Juuso (2018)
Tekoälyn kehitys on kasvattanut tietokoneen kyvykkyyttä älykkäisiin toimintoihin. Yksi tekoälyn mahdollistama sovellutuskohde on keskusteleva käyttöliittymä, joka mahdollistaa käyttäjälle tietokoneen ohjaamisen luonnollisella kielellä keskustelemalla. Keskusteleva käyttöliittymä on kuitenkin suhteellisen uusi ilmiö, eikä sen suunnittelulle ja sovellutukselle ole vielä kehittynyt yleisiä standardeja. Tämän tutkielman tavoitteena on tunnistaa ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen ongelmia keskustelevassa käyttöliittymässä sekä tarkastella mahdollisia ratkaisuja niihin. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena perustuen aiempaan kirjallisuuteen. Vuorovaikutuksen ongelmia tunnistettiin käyttäjähaastattelututkimuksia analysoimalla. Ratkaisuehdotuksia haastatteluissa tunnistettuihin ongelmiin pyrittiin hakemaan liittyvään tieteelliseen tutkimukseen perehtymällä. Keskustelevan käyttöliittymän vuorovaikutuksen suurimmiksi ongelmiksi havaittiin järjestelemän toiminnallisuuden välittäminen käyttäjälle sekä järjestelmän kyvyttömyys vastata käyttäjän odotuksiin. Tutkielman tuloksena toiminnallisuuden välittämiseksi tunnistettiin metalingvistiikan hyödyntäminen keskustelevan käyttöliittymän suunnittelussa sekä suunnitellun antropomorfismin hyödyntäminen ennakko-odotuksien vastaamiseen. Tutkielman lopussa esitellään havaintojen perusteella koottuja keskustelevan käyttöliittymän suunnitteluohjeita.