Kompastuskiviä ja rapisevia maamerkkejä : tapaustutkimus julkisten veistosten poistoista ja siirroista Suomessa - Hyvärinen, Innimari (2018)
Maisterintutkielmassani tarkastelen julkisten veistosten poistoja ja siirtoja Suomessa. Tutkimuksen tavoitteena on antaa tietoa julkisten veistosten poistoista ja siirroista ilmiönä sekä tuoda esille julkisen veistosten saamia merkityksiä poistojen ja siirtojen yhteydessä käydyssä julkisessa keskustelussa. Lähestyn laadullisen tapaustutkimukseni aihetta kyselyn sekä kolmen tapauksen kautta. Kysely osoitettiin suomalaisten aluetaidemuseoiden työntekijöille, ja sen avulla olen kartoittanut julkisten veistosten poisto- ja siirtotapauksia ja näiden syitä. Kolmea tutkimukseen valitsemaani tapausta tarkastelen ja analysoin tapauksiin liittyvien dokumenttien sekä lehtitekstien avulla. Tapaukset ovat Kukkopuun poistaminen Vieremällä, Kivikirjaston osan poistaminen Tampereella sekä Kukkatervehdyksen poistaminen ja teoksen uudelleensijoittaminen Lahdessa. Kaikissa kolmessa tapauksessa julkista keskustelua on käyty sekä mediassa että kunnallisessa päätöksenteossa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu suomalaisten julkisen veistosten ja julkisen taiteen muutoksia käsittelevistä teoksista ja artikkeleista sekä julkista taidetta ja sen paikkasidonnaisuutta käsittelevistä teorioista. Kyselytutkimuksessa esiin tulleiden julkisten veistosten poistojen ja siirtojen syyt liittyvät teoksen ympäristössä tapahtuviin muutoksiin, omistajanvaihdokseen, ilkivaltaan tai teoksen tahattomaan vaurioittamiseen, veistoksen kuntoon, veistoksen tarkoitukselliseen väliaikaisuuteen, veistoksen ja julkisen tilan merkitysten välillä koettuun problematiikkaan sekä aatteellisiin tai poliittisiin perusteisiin. Tapaustutkimuksen analyysin perusteella voidaan todeta, että julkisen veistoksen poiston tai siirron yhteydessä teokseen liitettävät merkitykset liittyvät teoksen paikkasuhteeseen sekä teokseen liittyviin rituaaleihin. Myös teoksen aiheella sekä esimerkiksi teoksen valmistajalla voi olla yleisölle teoksen arvoa kasvattava merkitys. Tutkimuksen perusteella huomiota tulisi kiinnittää julkisten veistosten kunnossapitoon, kunnostukseen ja teosten uudelleen sijoittamisen suunnitteluun sekä näiden rahoitukseen mutta myös yleisön ja julkisen veistoksen välille syntyneisiin merkityssuhteisiin siirto- ja poistotilanteissa.