Oikeutta vai tottelemattomuutta : lehdistön käyttämä valta turvapaikanhakijoiden palautusuutisoinnissa - Jyrkinen, Wilma (2018)
Tutkielma lähtee liikkeelle oletuksesta, että lehdistö luo Kyyjärven pakkopalautus uutisoinnissa diskurssia kansalaistottelemattomuudesta, että ihmisoikeus näkökulmasta. Alussa pohjustan tutkielman aihetta hieman kertomalla pakolaiskriisistä ja ylipäänsä turvapaikanhakijoiden palautuksista Suomessa sekä kerron myös palautuksiin kohdistuneesta laajasta kritiikistä. Aineiston esittelyn ja taustoituksen jälkeen pyrin määrittelemään tutkielman kannalta tärkeimmät käsitteet auki (laittomuus, pakkopalautus ja turvallisuus), jotka ohjaavat ja helpottavat tutkielman ymmärrettävyyttä. Käsiteosion jälkeen tutkielmassa siirrytään metodi-osioon, jossa kerron työn metodista eli kriittisestä diskurssianalyysista eli toisin sanoen kerron mistä näkökulmasta tutkin lehdistön uutisointia pakkopalautuksista. Kriittisessä diskurssianalyysissa on tärkeää analysoida lehdistön uutisointia vallan näkökulmasta ja kuinka valtaa on käytetty hallitakseen diskurssia. Metodi-osion jälkeen tutkielmassa siirrytään analyysiin ja lopputulemiin, joissa käytän otteita lehdistön uutisoinnista ja jaottelen sekä käsittelen niitä ihmisoikeus sekä kansalaistottelemattomuuden näkökulmasta. Kriittisen diskurssianalyysin vuoksi tässä osaa työtä kerron eksplisiittisyydestä ja implisiittisyydestä eli siitä mitä uutisointi sanoo suoraan ja mitä ei.