Koneoppiminen kyberhyökkäyksissä - Luukkanen, Topi (2018)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan koneoppimisen hyödyntämistä kyberturvallisuuden kontekstissa kyberhyökkäysten näkökulmasta. Koneoppimisella on lukuisia ja paljon tutkittuja sovelluksia kyberturvallisuuden edistäjänä, joten tutkielma keskittyy vähemmän tiedostettuun varjopuoleen kyberuhkien mahdollistajana, eli kuinka koneoppimista voidaan käyttää kyberhyökkäyksen apuvälineenä ja millaisia hyödynnettäviä haavoittuvuuksia koneoppimiseen tukeutuvissa järjestelmissä on. Yksi tärkeimmistä löydöistä tutkimuksessa oli taksonominen luokittelu koneoppimiseen kohdennettuihin kyberhyökkäyksiin. Luokittelu erottelee kolme vaikuttavaa tekijää hyökkäykseen: hyökkääjän mahdollisuuden vaikuttaa mallin harjoitusdataan, tietoturvaloukkauksen tyyppi ja hyökkäyksen tarkkuus. Edistyneitä koneoppimismenetelmiä voidaan käyttää kohteena olevan koneoppimismallin varastamiseen sekä haavoittuvuuksien löytämiseen jo hyvin pienilläkin määrillä harjoitusdataa.