Digitalisaatio PK-yrityksessä - Vuorela, Teemu (2018)
Digitalisaation tuomat mahdollisuudet ovat viimeisen vuosikymmenen aikana jatkuvasti kasvava puheenaihe niin tutkimuksessa kuin mediassakin. Digiteknologian kehitys tuo mukanaan mahdollisuuksia ja uhkia yritysten liiketoiminnalle toimialasta riippumatta. Digitalisaatio on yhteiskunnallinen ilmiö, joka on aiheuttanut perustavanlaatuisia muutoksia yritysten toiminnassa. Nykypäivänä kaikki yritykset hyödyntävät digitalisaation mahdollisuuksia ainakin jollakin tasolla. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää kirjallisuuskatsauksen avulla, miten digitalisaatio vaikuttaa PK-yritysten toimintaan. Tutkimuksessa hyödynnettiin edeltäviä tutkimuksia digitalisaatiosta, sen vaikutuksista yrityksiin, sekä sen vaikutuksista PK-yrityksiin. Tutkimuksen tavoite on löytää millaisia mahdollisuuksia ja etuja PK-yrityksillä on digitalisaatiossa, sekä millaisia haittoja ja uhkia PK-yritykset kohtaavat digitalisaatiossa. Tutkimuksen keskeisiä tuloksia olivat PK-yrityksien ominaisuuksien sopivan toimimaan digitalisaation myötä nopeasti muuttuvassa ympäristössä. PK-yrityksien nopea päätöksenteko, riskinottokyky ja kyky innovaatioon nähtiin yleisimpinä vahvuuksina digitalisaatiossa menestymisessä. Keskeisimpiä haasteita PK-yrityksillä on hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia, vaikka niiden mahdollisuudet ymmärrettäisiin. Liiketoimintasuunnitelman, strategian ja dokumentoinnin vähäisyys johtaa haasteisiin PK-yrityksissä määriteltäessä, miten liiketoiminta siirretään vastaamaan digitalisaation tuomia muutoksia. PK-yrityksille ominaiset pienet henkilöstöresurssit ovat myös haaste digitalisaatiossa, kun tarve monipuoliselle osaamiselle on kasvanut digitalisaation tuomien muutoksien kautta. PK-yritysten johdon kyky ymmärtää digitaalista liiketoimintaa nousi myös tutkimuksessa vahvasti esille. PK-yrityksien johdon asenne digiteknologiaan ja digitaaliseen ympäristöön, sekä digitaalinen kompetenssi olivat merkittävässä roolissa niiden omaksumisessa. Tutkimuksessa esiintyi kasvava tarve identifioida yrityksen sisällä roolit osaamiselle digitalisaation eri osa-alueille.