"Siitä alkoi masennuksesta toipuminen" : sosiaalinen tuki toipumisessa - Heikkinen, Annika (2018)
Tässä pro gradu tutkielmassani tutkin sosiaalisen tuen merkitystä masennuksesta toipumiselle. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä on sosiaalisen tuen käsite. Tutkimuksessa tarkastellaan millaista emotionaalista, tiedollista, sekä aineellista tukea tutkittavat saivat masennuksesta toipumiseen. Lisäksi tutkimuksessa kuvataan millaiseksi tutkittavat kokivat saamansa sosiaalisen tuen. Aineistonkeruumenetelmäni oli puolistrukturoitu teemahaastattelu, jossa haastattelun kohteena oli seitsemän masennuksesta toipunutta henkilöä Etelä- Suomen alueelta. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata erityisesti masennuksesta toipuneiden subjektiivisia kokemuksia toipumisprosessissa. Analyysimenetelmänä oli teoriasidonnainen analyysi, jossa keskeisenä käsitteenä on sosiaalinen tuki. Tutkimustulosten perusteella haastateltavat kokivat, että emotionaalisen tuki oli kaikkein merkittävin sosiaalisen tuen muoto masennuksesta toipumiseen. Emotionaalinen tuki liittyi siihen, että läheiset, ystävät kuin ammattiauttajatkin jakoivat muistutuksen haastatellun tärkeydestä ja heihin kohdistuvasta rakkaudesta, hyväksynnästä sekä kuulluksi tulemisesta. Lisäksi emotionaalisen tuen kokemuksiin liittyi rohkaisun, kannustaminen ja myötätunnon kokemukset. Myös uskonnollinen elämänkatsomus auttoi toipumista. Arvostustukeen ja tiedolliseen tukeen liittyen positiivisella ja kannustavalla palautteella oli suuri merkitys haastateltaville. Erityisesti tätä kautta haastatellut kokivat tulleensa ymmärretyiksi ja kuulluksi masennukseen liittyvissä kokemuksissaan. Haastatellut kokivat myös merkityksellisenä tekijänä, että saivat olla mukana omassa hoidossaan ja tällä tavoin vaikuttamaan ja osallistumaan hoidon kulkuun. Aineellisen tuen kokemuksiin liittyen useimmat haastatelluista olivat saaneet käytännön apua ja tukea muilta ihmisiltä kuten kodinhoitopalveluita tai tavallista arjen apua kuten kaupassa käyntiä tai lasten hoitoa. Tämä oli osoittautunut erittäin tärkeäksi ja toimivaksi. Tutkimustulosten perusteella haastateltavat kokivat myös negatiivisia sosiaalisen tuen kokemuksia. He kokivat, että heitä ei ymmärretty sairauden aikana ja, että heidän mielenterveysongelmiaan hävettiin niin läheisten kuin suvunkin keskuudessa.