Helsingin NMKY:n Yökoris-toimintamalli ja sosiaalinen pääoma - Poussa, Teemu (2018)
Tutkimukseni käsittelee Helsingin NMKY:n alla toimivaa matalan kynnyksen liikuntaa tarjoavaa Yökoris-konseptia. Yökoris on toimintamalli, jossa matalan kynnyksen liikunnan avulla pyritään tarjoamaan nuorille ja nuorilla aikuisille ensisijaisesti mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen. Toiminnan toinen aspekti on mahdollisuus tarjota myös syvempää tukea sitä tarvitseville joko Yökoriksen omien verkostojen tai Helsingin NMKY:n eri palveluiden ja yhteistyötahojen kautta. Tutkimukseni tarkastelee toimintamallin vaikuttavuutta yksilöiden näkökulmasta. Tutkimuksen viitekehyksenä on sosiaalisen pääoman käsite, jota sovellan yksilöhyödykkeen perspektiivistä. Tutkielman tavoitteena on saada selville, minkälaisia sosiaalisia pääomia ja resursseja työskentely Yökoriksessa työntekijöille antaa. Keskityn tutkimuksessa eri sosiaalisen pääoman lajeihin; yhdistävään, sitovaan ja linkittävään. Aineisto koostuu kuudesta Yökoriksessa työskennelleen henkilön haastattelusta sekä omasta kahden kuukauden mittaisesta kenttätyöjaksosta Yökoriksen työntekijänä. Tutkimuksen kenttätyöjakso suoritettiin kesä-elokuussa vuonna 2017. Haastatelluista viisi oli miehiä ja yksi nainen. Kaikki heistä olivat osallistuneet Yökoriksen toimintaan vähintään kahtena kesänä. Haastattelut analysoitiin laadullisesti ja kenttätyöaineisto sidottiin osaksi tutkimusaineistoa. Tutkimuksen perusteella Yökoriksessa työskentely kartutti osallistujien sosiaalista pääomaa. Yhteenkuuluvuus ja sosiaalisen verkoston laajeneminen olivat kokemuksia, jotka mahdollistivat osallistujille eriasteisia resursseja. Yökoriksen osallistujilleen luoma sosiaalinen pääoma näyttäytyi ensisijaisesti yhdistävänä, mutta myös linkittävän pääoman osuus eri NMKY:n verkostojen kautta nousi merkittäväksi. Yökoriksen avulla saatu tuki oli haastatelluille tärkeää hyvinvoinnin kannalta ja tuen katsottiin auttavan tulevaisuudessa sen avaamien vaihtoehtojen kautta. Tutkimukseni on tapaustutkimus Yökoris-konseptista, mutta sen yksinkertainen toimintamalli toimii hyvänä esimerkkinä liikunnan sosiaalisista hyödyistä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että liikunta on parhaimmillaan tehokas väline syrjäytymisen ehkäisemiseen ja sen avulla on mahdollista edistää integroitumista yhteiskuntaan.