Brain dopaminergic system of young high and low capacity running rats - Mäkinen, Elina (2018)
Fyysisen aktiivisuuden ja suorituskyvyn on useissa humaanitutkimuksissa havaittu korreloivan positiivisesti kognitioon ja aivojen terveyteen. Sama on havaittu myös hyvän ja huonon aerobisen kapasiteetin perusteella jalostetulla rottakannalla, HCR ja LCR rotilla, joita on hyödynnetty tutkittaessa perinnöllisen aerobisen kapasiteetin yhteyttä fysiologisiin muuttujiin. Aivojen dopaminergiset (DAergiset) alueet, säätelevät motorista kontrollia, oppimista ja muistia. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko perityllä aerobisella kapasiteetilla yhteyttä aivojen DAergiseen järjestelmään. Hypoteesina oli, että HCR rotat ilmentäisivät enemmän DAergisiä proteiineja verrattuna LCR rottiin jo nuorella iällä. Työssä tutkittiin dopamiinin signalointiin liittyvien proteiinien, kuten tyrosiinihydroksylaasin (TH) ja DA reseptoreiden ilmentymistä immunohistokemiallisten menetelmien avulla. ja kvantitatiivisesti analysoimalla ImageJ ja Matlab –ohjelmilla. Saatujen tulosten mukaan HCR rotilla on merkittävästi enemmän TH:n ilmentymistä striatumin alueella, vastaavasti LCR rotilla oli enemmän D1 dopamiinireseptoreita samalla alueella. Tulosten mukaan peritty synnynnäinen aerobinen kapasiteetti näyttäisi olevan yhteydessä dopamiinin tuotannon määrään striatumin alueella. Johtopäätös on, että valinta synnynnäisen aerobisen kapasiteetin perusteella luo geneettistä variaatiota myös aivojen DAergiseen systeemiin. Tämä voi selittää yhteyttä aerobisen kapasiteetin ja oppimisen välillä.