Luokanopettajaopiskelijoiden näkemyksiä lasten suosikkiohjelmissa esiintyvistä tunteista ja tunnetaitojen mallioppimisesta - Ikonen, Milja (2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää luokanopettajaopiskelijoiden näkemyksiä lastenohjelmissa esiintyvistä tunteista. Lisäksi tutkimuksessa kartoitetaan luokanopettajaopiskelijoiden ajatuksia lasten suosikkiohjelmien tun-netaidoista ja niistä mallioppimisesta sekä siitä, kuinka lastenohjelmia voidaan käyttää apuna tunnetaitojen opettamisessa. Mallioppimisen merkitys lasten elämässä on merkittävä. Tämän vuoksi ohjelmat ja niissä esiintyvät tunteet sekä tunnetaidot ovat erityisen tärkeässä asemassa lasten tunne-elämän kehityksen kannalta. Ymmärtäessään paremmin tunnetaitoja ja mallioppimista kasvattajat voivat tukea lasta tunnetaitojen kehittymisessä ja näin ennaltaehkäistä tunteista johtuvia ongelmia. Tutkimuksen alkukartoitukseen osallistui 65 oppilasta eräältä ensimmäiseltä luokalta ja 68 kuudennelta luokalta. Oppilaat tuottivat tutkimukseeni relevanttia tietoa siitä, mitkä ohjelmat ovat tällä hetkellä suosittuja tämän ikäisten lasten keskuudessa. Tämän jälkeen seitsemän luokanopettajaopiskelijaa vastasivat avoimeen kyselylomakkeeseen katsoessaan jakson jokaisesta lasten suosikkiohjelmasta. Varsinaisesti siis tutkimuskohteena olivat luokanopettaja-opiskelijoiden näkemykset. Aineiston analyysissa käytin teoriasidonnaista si-sällönanalyysia, mutta tutkimukseni sai myös aineistolähtöisen lähestymistavan piirteitä. Tutkiessani luokanopettajaopiskelijoiden näkemyksiä, tutkimusotteeni on fenomenografinen. Tulosten mukaan lastenohjelmissa esiintyi enemmän negatiivisia kuin positiivia tunteita. Ensimmäisen luokan poikien ja tyttöjen suosikkiohjelmista nimetyt tunteet erosivat toisistaan huomattavasti enemmän kuin kuudesluok-kalaisten suosikkiohjelmien tunteet. Luokanopettajaopiskelijat löysivät mal-lioppimisesta sekä negatiivisia että positiivia puolia, mutta negatiiviset vaikutukset korostuivat enemmän. Tulosten mukaan ohjelmia voi käyttää lukuisilla eri tavoilla tunnekasvatuksen apuna. Tunnetaitojen mallioppiminen ohjelmista on tärkeä huomioida, sillä tutkimuksen mukaan esimerkiksi negatiivisten tunteiden osuus ohjelmissa on merkittävän suuri ja ohjelmat saattavat jättää väärän käsityksen tunnetaidoista sekä eettisistä tilanteista. Ohjelmat saattavat sisältää myös piilovaikutuksia, jotka ohjaavat lapsia toimimaan ja tuntemaan sukupuolelleen ominaisella tavalla.