Michel Foucault’n parresia : totuuden puhumisen poliittisia ja eettisiä merkityksiä - Väyrynen, Henna (2018)
Tutkielma tarkastelee Michel Foucault’n vuosina 1981–1984 Collége de Francessa pitämillään luennoilla esille nostamaa parrhēsian käsitettä ja sen poliittisia ja eettisiä merkityksiä. Foucault ymmärtää parrhēsian totuuden puhumisen käytäntönä, joka voi ilmetä esimerkiksi suorapuheisuutena tai totuuden kertomisena. Kysyn tutkimuksessani, missä mielessä parrhēsia on luonteeltaan poliittista tai eettistä. Tutkimukseni viitekehyksenä on Foucault’n oma poliittinen ja eettinen ajattelu. Käsittelen tutkielmassani myös laajemmin kysymystä totuuden puhumisen ja politiikan välisestä suhteesta.