Success of stream channel restoration in the Iijoki catchment area - Kocis, Eevi (2018)
Purot ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle. Ihmisten aiheuttamat häiriöt, kuten purojen patoaminen ja valuma-alueen ojittaminen uhkaavat puroja ja niiden eliöstöä. Huoli pienvesien kunnosta yhdessä vesipuitedirektiivin tuoman lakivelvoitteen kanssa on lisännyt purojen kunnostusta ympäri Eurooppaa. Tämän pro-gradu työn tavoitteena oli arvioida Iijoen valuma-alueella toteutettujen purokunnostustoimenpiteiden onnistumista ja käytetyn inventointimenetelmän soveltuvuutta. Tutkimusasetelma sisälsi kunnostettuja, ei-kunnostettuja ja luonnontilaisia puroja, jokaista 5 toistoa. Työhön valitut purot oli kunnostettu samanlaisilla menetelmillä ja pääasiallinen toimenpide oli puun lisääminen uomaan. Muita toimenpiteitä olivat metsäojien tukkiminen, vanhojen uomien aukaisu ja kivien palauttaminen takaisin purouomaan. Purot oli inventoitu ennen kunnostusta ja tässä työssä vuonna 2017 tehty uudelleeninventointi tapahtui 7‒14 vuotta kunnostustoimenpiteiden jälkeen, käyttäen yhdenmukaista menetelmää. Työn hypoteesit olivat, että kunnostus on i) lisännyt puun määrää puroissa, ii) kohentanut purojen luonnontilaisuutta, iii) vähentänyt hiekan määrää, iv) lisännyt syvänteiden määrää, sekä v) lisännyt purojen mutkittelevuutta. Lisäksi odotuksena oli kalojen kutupaikkojen ja purouoman leveysvaihtelun lisääntyminen. Tulokset viittasivat siihen, että kunnostustoimet olivat lisänneet puun määrää kunnostetuissa puroissa. Lisäksi syvänteiden ja puron leveysvaihtelun määrä kasvoi kunnostetuissa puroissa ja väheni ei-kunnostetuissa, mutta erot muutoksissa eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Näiden tulosten perusteella kunnostustoimia voidaan kuitenkin pitää ainakin osittain onnistuneina. Muissa tutkituissa muuttujissa havaittuja muutoksia ei voi lukea kunnostustoimenpiteiden ansioksi, koska samankaltaisia muutoksia havaittiin myös ei-kunnostetuissa ja/tai luonnontilaisissa puroissa. Esimerkiksi puron luonnontilaisuusasteessa havaittiin nousu sekä kunnostetuissa että kunnostamattomissa puroissa, mikä viittaa siihen, että myös kunnostamattomat purot voivat osittain toipua ihmisten aiheuttamista häiriöistä ajan myötä. Käytetty inventointimenetelmä osoittautui soveliaaksi purokunnostusten seurantaan. Tämä tutkimus tuki kunnostusten seurannan tärkeyttä ja antaa pohjaa tulevaisuuden kunnostusprojekteille.