Distinguishing different radioactive sources with operative plastic scintillators - Virkki, Olli (2018)
Muovisia tuikeilmaisimia käytetään laajasti säteilyvalvonnassa sekä teollisuudessa että rajavalvonnassa. Niiden suhteellisen matalat materiaalikustannukset, massatuotantokyky, tuikemateriaalin nopeus sekä suuret koot mahdollistavat nopean käyttöönoton ja korkeat havaitsemistehokkuudet. Tämän takia niitä käytetään lähes jokaisella säteilymonitorointiasemalla. Muovisilla tuikeilmaisimilla on vaikeuksia tunnistaa eri säteilylähteitä, jonka takia niitä on käytetty aiemmin pääasiassa säteilyä havaitsevina laskureina. Teollisuudessa ja lääketieteessä käytettävien säteilylähteiden kysynnän kasvaessa riski säteilylähteiden sopimattomaan ja huolimattomaan käyttöön kasvaa. Normaalissa liikenteessä kulkee myös paljon luonnon radioaktiivisia aineita (NORM) sisältäviä lähteitä, jotka eivät vaadi tutkinnallisia jatkotoimenpiteitä. Jotta ylimääräinen työ saataisiin minimoitua kuitenkin pitäen säteilyvalvonnan taso korkealla, säteilylähdetunnistusta on tutkittu ja sovellettu muovisillekin tuikeilmaisimille.