IFRS-tilinpäätösstandardin käyttöönoton vaikutus tilintarkastustoimeksiantoon - Kauppinen, Keijo (2018)
Vuonna 2004 tapahtui yritysten tilinpäätösraportoinnissa merkittävä mullistus, kun IFRS-tilinpäätösstandardi tuli pakolliseksi sovellettavaksi kaikille pörssinoteeratuille tai yleisen edun kannalta merkittäville yhtiöille. Samalla tämä tarkoitti sitä, että tilintarkastajien työhön tällä oli myös suuri vaikutus, sillä valtavasti kasvaneen tilinpäätöspaketin myötä rinnalle tuli myös tilintarkastajan konsultatiivisen roolin kasvava merkitys asiakastoimeksiannoissa. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten IFRS-tilinpäätösstandardin ensikäyttöönotto asiakasyrityksessä vaikuttaa tilintarkastustoimeksiantoon; millaista vuoropuhelua tilintarkastaja käy asiakkaan kanssa ja miten tämä lopulta vaikuttaa toimeksiannon suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tutkimuskysymyksen luonteesta johtuen, kvalitatiivinen tutkimus todettiin asianmukaiseksi tälle tutkimukselle. Empiirinen aineisto kerättiin haastattelemalla viittä KHT-tilintarkastajaa jotka työskentelevät Big Four – tilintarkastusyhteisöissä. Parhaassa tapauksessa haastateltavat tilintarkastajat ovat toimineet tarkastustehtävissä myös ennen IFRS:n tuloa jolloin he pystyvät antamaan näkökulmia IFRS:ää edeltävästä ajasta. Tutkielman teoriaosuus pohjautuu lainsäädäntöön painottuen suomalaisen kirjanpitolain (FAS) ja kansainvälisen tilinpäätösstandardin IFRS:n lisäksi kansainväliseen tilintarkastusstandardiin ISA:an. Lisäksi ISA:an pohjautuen teoriaosa sisältää tilintarkastusteoriaa, jossa käydään läpi itse tilintarkastusprosessia ja sen keskeisiä käsitteitä. Näiden avulla saatuja tutkimustuloksia pystytään peilaamaan vallitseviin käytäntöihin. Tutkimuksen tuloksena esiin nousi yhteneviä kokemuksia haasteellisimmista IFRS-standardeista ja tilinpäätöseristä. Näiden johdosta erityisasiantuntijoiden tarve tilintarkastustoimeksiannoissa on kasvanut. Tilintarkastustyöhön siirtyminen FAS-raportoinnista IFRS:ään vaikuttaa tilintarkastajan konsultatiivisen roolin kasvuna, erityisasiantuntijoiden tarpeena tarkastustiimeissä sekä huomattavasti kasvavana työmääränä sekä lopulta tilintarkastuskuluina.