Kultaa, mirhamia ja iPhoneja : sadun piirteet aikuisille suunnatussa nykysadussa Miehestä syntynyt - Penttinen, Tiia (2018)
Tässä tutkielmassa selvitän millaisia perinteisen sadun piirteitä ja elementtejä aikuisten saduissa esiintyy. Aineksien jakaminen piirteisiin ja elementteihin perustuu omiin havaintoihini. Sadun piirteillä tarkoitan sadun suurempia linjoja, kuten juonta ja teemaa, kun taas elementit ovat sadulle ominaisia pienempiä yksikköjä, jopa yksityiskohtia. Tarkemman analyysini kohteena on Sari Peltoniemen Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille -teoksen nimikkosatu Miehestä syntynyt. Pyrin havaitsemaan myös sellaisia elementtejä, jotka eivät ole tyypillisiä sadulle, ja toisaalta myös sellaisia tuttuja elementtejä, joille muodostuu totutusta poikkeava merkitys aikuisten sadussa. Pyrin löytämään sadusta elementtejä, jotka liitetään nimenomaan aikuisten satuun, ja myös sellaisia, joita ei esiinny, tai ei voisi esiintyä lapsille suunnatuissa saduissa. Kiinnostavaa on myös se, mitkä elementit tekevät aikuisten sadusta juuri nimenomaan aikuisille avautuvan.