Käyttäjäkokemus virtuaalitodellisuus videopeleissä - Lehkonen, Mikko (2018)
Käyttäjäkokemuksen ymmärtäminen on kriittistä videopelien kannalta sillä videopelien tarkoituksena on olla mahdollisimman viihdyttäviä. Jotta tässä tavoitteessa onnistuttaisiin niin kehittäjillä täytyy olla mahdollisimman hyvä ymmärrys käyttäjäkokemuksesta. Huono käyttäjäkokemus voi johtaa pelaamisen lopettamiseen sekä huonoihin arvioihin mediassa. Tämä taas voi johtaa kehittäjien liikevoiton pienenemiseen. Hyvällä käyttäjäkokemuksen tuntemuksella voidaan kuitenkin vähentää kehityksestä johtuvia kuluja sekä tuottaa pelejä joita pelaajat pelaavat mielellään. Tutkimuksessa pyrittiin vastaamaan siihen mitä käyttäjäkokemus on videopelien kontekstissa sekä miten virtuaalitodellisuus videopelien käyttäjäkokemus eroaa perinteisistä videopeleistä. Tämä suoritettiin tarkastelemalla käyttäjäkokemusta, virtuaalitodellisuutta, ja siihen liittyviä laitteita sekä immersiota ja läsnäoloa. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Lähteiden haussa käytettiin kolmea elektronista kirjastoa. Tämän lisäksi lähteitä etsittiin jo valittujen lähteiden lähdeluetteloista, sekä etsimällä lähteitä joissa viitattiin jo valittuihin lähteisiin. Käyttäjäkokemuksen havaittiin olevan moniosainen kokonaisuus, jolle löytyy useampia määritelmiä. Virtuaalitodellisuus videopelien, ja perinteisten pelien välillä tunnistettiin eroja jotka voivat vaikuttaa vahvasti pelaajien käyttäjäkokemukseen.