Tracing the traceur : discourses of authenticity and commodification of professional parkouristes - Suoniemi, Peitsa (2018)
Tässä tutkimuksessa perehdytään diskurssianalyysin keinoin jyväskyläläisten ammattilaisparkouraajien näkemyksiin siitä, mikä määrittelee autenttisuutta parkour-kulttuurissa. Erityistä huomiota kiinnitetään parkouraajien tapaan arvottaa ja arvioida autenttisuutta suhteessa lajiyhteisön voimakkaaseen kasvuun, popularisoitumiseen ja alati lisääntyvään kaupallistumisen, tavaraistumisen (commodification) sekä urheilullistamisen vaateeseen. Tutkimuksessa luodaan myös katsaus kielten rooliin autenttisuuden luomisen välineinä. Tutkimus nojaa haastatteluaineistoon, joka on kerätty maalis-toukokuussa 2016. Haastateltavia oli 4. Haastatteluaineiston pohjalta kerättiin diskurssianalyyttisin keinoin tietoa siitä, miten autenttisuus ja arvottaminen rakentuvat parkour-kulttuurissa. Diskursseissa havaittiin aiemmankin tutkimuksen huomioia, yleis-parkourillisia asenteita ja arvoja, jotka liittyvät lajin filosofiaan, juuriin, perinteisiin ja vastakulttuurisuuteen. Kielenkäytölle annettiin vain vähän autenttisuutta lisäävää merkitystä, mikä on vaihtoehtolajeissa (esim. skeittaus, bleidaus) epätyypillistä. Tavaraistumisen ja kaupallistumisen suhteen haastateltavat rakensivat vastakkainasetteluita vapaan lajikulttuurin ja hyvien arvojen sekä turmelevaksi katsotun ”ulkopuolisten” ja ”rahavallan välille”. Tutkimuksen pohjalta vaikuttaa siltä, että parkourin määrittelyjä ja tiukkoja rajanvetoja pakeneva luonne ammentaa kuitenkin runsaasti arvoja lajin juurista ja traditiosta, joita pidetään tärkeinä kiinnekohtina ja ohjaavina suuntamerkkeinä lajikulttuurin muutoksenkin keskellä.